Annons
Nyheter

Julen är årets näst största godishelg

Årets näst största godishelg står för dörren. Om påsken är lösgodisets tid så tillhör julen chokladasken. En tredjedel av all choklad säljs i november och december.
Nyheter • Publicerad 17 december 2011
Foto: 

Förra året åt svenskarna över 35 000 ton godis, och aldrig äter vi så mycket choklad som under julen. En tredjedel av all den choklad som säljs inom dagligvaruhandeln, säljs de sista åtta veckorna före jul. Marabou räknar med att sälja fyra miljoner Aladdin- och Paradisaskar.

– En stor del av vår årsförsäljning sker kring julen, och Aladdin är en väldigt utpräglad jul- eller helgask. Det har ju bildats en egen kultur kring hur man får äta den, säger Anders Carne, presschef för Kraft Foods som står bakom Marabou.

Annons

På Fazer räknar man med att försäljningen av konfektyr ökar med 40–50 procent under december månad. Och det är chokladaskarna som går bäst.

– De fyra–fem sista dagarna innan julafton, när konsumenterna går och handlar julmaten, är då vi säljer som mest, säger Robert Engman, kommersiell direktör för Fazer Konfektyr Sverige.

Lösgodisproducenterna Karamellkungen/Candyking räknar också med en viss försäljningsökning under december månad.

– Men lösviktskonfektyren har sin stora höjdpunkt över påsken, då fördubblar vi volymerna, säger Daniel Juhlin, vd för Candyking i Sverige.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons