Annons
Nyheter

Julchock: brist på granar

Det spås brist på julgranar i år. Och de som finns blir dyrare.
Nyheter • Publicerad 6 oktober 2010
Foto: 

Det är sjätte året i rad som priset höjs. Det är vad som måste hända när efterfrågan är större än tillgången. Det säger Kaj Østergaard, som är direktör för de danska julgransodlarnas förening.

Bristen påverkar Sverige direkt, eftersom tre av fyra danska julgranar redan är sålda till exportmarknaden, bland annat Sverige. Å andra sidan kan en brist i Danmark medföra att svenska granar exporteras till våra danska grannar, med följd att vi riskerar brist på den svenska sidan. Och vad som då händer med priset kan man räkna ut.

Annons

Bristen beror enligt de danska odlarna på att för få granar planterades för sju, åtta år sedan. Först om några år har större mängder granar kommit upp i skördemogen storlek och då väntas priserna falla.

Och viljan att gå över till plastgran verkar vara klen, oavsett pris, säger forskaren Henrik Merkelsen till FoodCulture.dk.

Mikael Anjou
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons