Annons
Nyheter
Gävle. Den riksbekanta julbocken i Gävle har åter bränts ned. Strax före klockan tre natten till fredagen kom larmet att halmbocken stod i ljusan låga. Fem minuter senare hade den gått upp i rök.
Nyheter • Publicerad 2 december 2011
Foto: Pernilla Wahlman / SCANPIX

– Det är bara skelettet kvar, säger Sven-Erik Hammar, länsvakthavande vid Gävlepolisen.

Årets bock var den 45:e i ordningen. Ända sedan 1988 har det varit möjligt att satsa pengar på om bocken ska brinna eller inte. Och brunnit har den, minst 28 gånger.

Annons

Redan 1966, då bocken för första gången sattes upp på torget, gick den upp i rök. Ett antal år senare – i mitten av 1970-talet – körde en raggarbil sönder den.

Ett annat år då bocken, som också har hamnat i Guinness rekordbok, blev rejält omskriven var 2001. Då satte en 51-årig amerikansk turist eld på den. Han fick senare en månads fängelse och dömdes till 100 000 kronor i skadestånd. Mannen försvarade sig med att han trott sig ha deltagit i en laglig folklig tradition.

De senaste åren har bocken bevakats av en webbkamera, men ändå oftast blivit offer för lågorna.

Ossian Sandin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons