Annons
Nyheter

Julbocken i Gävle brann ner

Julbocken i Gävle, som blivit något av en världskändis, har brunnit ner. Maria Nässert, talesperson för bockkommittén, är både bedrövad och arg.
- Vi är jätteledsna, säger hon.
Nyheter • Publicerad 21 december 2013
Julen är ingen bra tid för en bock i Gävle.
Julen är ingen bra tid för en bock i Gävle.Foto: 

På bilder från en webbkamera som visitgavle.com gjort tillgänglig på nätet syns nu bara det svarta bockskelettet och brandrök. Runtomkring samlas människor för att beskåda den förstörda julsymbolen, som uppges vara världens största halmbock.

- Vi fick kännedom sju över fyra från SOS att bocken brunnit. Vi har inte haft personal på plats, säger Fredrik Nilsson på polisen i Gävleborg till TT på lördagsmorgonen.

Annons

Han skrattar lite när han får frågan om branden kan vara anlagd.

- Du, jag har inte en aning, men jag har ju svårt att tro att branden kan ha startat av någon naturlig orsak, säger han.

Julbocken i Gävle byggdes för första gången upp 1966, men eldhärjades redan premiäråret, då den brann vid tolvslaget på nyårsafton. Sedan dess har bocken brunnit minst 24 gånger.

Maria Nässert, talesperson för bockkommittén i Gävle, är både bedrövad och arg när TT frågar henne hur det känns att den jättelika halmskapelsen åter har förstörts.

- Den ska ju står där på Slottstorget. Vi skulle ju både fira jul och nyår med bocken på plats. Vi är jätteledsna för att man inte kan låta den vara. Det ska vara en halmbock på Slottstorget. Så är det, säger hon bestämt.

Årets upplaga hade enligt Nässert både fått bevakning och flamskyddsmedel för att försöka omöjliggöra attentat.

- Men skydd är ju ingen garanti för att den inte kan brinna, säger hon.

Nässert konstaterar också att det är polisens sak att utreda hur branden startat.

TT: Många har hävdat att det kan bli bra reklam för Gävle även om någon tuttar på bocken och den bränns ner. Vad säger du om sådana tankar?

- Bockkommittén är väl medveten om att det är historien om bocken som har gjort den känd, svarar Maria Nässert och fortsätter: - Men den har aldrig varit så uppmärksammad som de år den har fått stå kvar. När vi hade den impregnerad 2006 och 2007 hade vi otroligt mycket besök från hela världen. Och det är det bockkommittén vill uppnå: bocken ska vara på plats och göra Gävleborna stolta och sprida julstämning.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons