Annons
Nyheter

Juholt formar ett nytt lag

Nye S-ledaren Håkan Juholt formar nu sitt eget lag. I morgon fattas beslut om nya ordförande för två utskott samt om vilken kvinna som ska bli gruppledare i riksdagen.
Nyheter • Publicerad 4 april 2011
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

I morgon fattar riksdagsgruppen beslut om ordförande i försvarsutskottet, om ordförande i civilutskottet efter föräldralediga Maryam Yazdanfar, som oväntat fick sparken och om en ny kvinnlig gruppledare efter Sven-Erik Österberg.

Enligt uppgift till TT får Peter Hultqvist försvarsfrågorna medan Veronica Palm tar över i civilutskottet, som bland annat sköter bostadsfrågorna.

Annons

Carina Moberg, Huddinge, och Berit Högman, Karlstad, ligger bäst till att ta över som gruppledaren efter Sven-Erik Österberg, erfar TT.

Moberg sitter i Socialdemokraternas arbetsutskott i riksdagen, medan Högman är ordförande i Kulturutskottet. Hon ingår därmed i gruppstyrelsen. En outsider är Agneta Gille, Uppsala.

Österberg hade helst velat fortsätta som gruppledare men Håkan Juholt ville ha en kvinna på posten för att klara könsbalansen i den yttersta ledningen – partiledare, partisekreterare, ekonomisk politisk talesman och gruppledare.

Österberg har utlovats en ny tung post. En möjlighet är att han får efterträda Leif Pagrotsky som vice ordförande i Riksbanksfullmäktige. Enligt uppgift till TT har Juholt meddelat Pagrotsky att han inte får fortsätta på den posten, en uppgift som Pagrotsky avböjer att för dagen kommentera.

Håkan Juholt överraskade när han utsåg Tommy Waidelich till ekonomisk talesperson eftersom Waidelich på flera punkter står för en annan ekonomisk politik än partiledaren själv.

Även Peter Hultqvist har vid flera tillfällen kritiserat den politik som Juholt har drivit som försvarspolitisk talesperson.

Försvarsberedningen, där Juholt först var ordförande och sedan ledamot, öppnade till exempel för att värnplikten skulle skrotas i sitt betänkande 2008. Då gick Hultqvist emot och varnade för att vi får en yrkesarmé.

Hultqvist är också mer hökaktig i säkerhetspolitiken och har efterlyst en högre grad av militär närvaro på Gotland.

Han har betonat det ökade hotet från Ryssland med den rysk-tyska gasledningen och varnat för risken för militära incidenter i vårt närområde.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons