Annons
Nyheter

Jubel för Ohly på V-kongressen

Avgående V-ledaren Lars Ohly invigningstalade i dag för sista gången när Vänsterpartiets kongress öppnades i Uppsala.
Nyheter • Publicerad 5 januari 2012
Lars Ohly.
Lars Ohly.Foto: JONAS EKSTR÷MER / SCANPIX

Han möttes av stående ovationer när han inledde sitt tal. Han började med att gå till hårt angrepp mot den borgerliga regeringen.

– Det vi ser just nu är de rikas revansch. Det är nolltaxerarna i Skattebetalarnas förening som nu inkasserar år av stöd till borgerligheten. Det är riskkapitalbolagens ägare som nu hämtar ut återbäringen efter att i åratal ha satsat pengar i hemlighet till Moderaternas partikassa, sade Ohly.

Annons

– Det är McDonalds som tackar för sänkta arbetsgivaravgifter och sänkt restaurangmoms. Det är de redan rika som nu skrattar hela vägen till banken sedan skattesänkningarna gjort dem ännu mer förmögna. Och på vägen till banken kastar de en femkrona i tiggarens kaffekopp och kräver att deras välgörenhet ska skattebefrias, sade Ohly.

Sverige har de senaste fem åren blivit ett mindre solidariskt och mer orättvist land, enligt Ohly.

– Högerpolitiken har blivit norm också för miljöpartister och socialdemokrater. Det är en sorglig utveckling, sade han.

I sitt tal manade Ohly till en feministisk offensiv.

Han tog upp att statsminister Fredrik Reinfeldt ägnat hela sitt jultal åt våld i nära relationer.

– Det var ett bra tal, sade han men fortsatte:

– Däremot betackar jag mig för dubbelmoralen. Reinfeldts regering har högst medvetet brutit ned allt som kan ge kvinnor makt över sina egna liv.

Det räcker inte att bara prata om mäns väld mot kvinnor som ett isolerat problem. Man måste diskutera hela samhället och kvinnornas strukturella underordning, slog han fast.

Lars Ohly tog även upp partiets riktning när nu en ny partiledning ska väljas. Han avfärdade spekulationerna om att partiet går högerut.

– De som tror det känner inte vårt parti särskilt bra. Jag är tvärtom övertygad om att vi kommer att visa att vi är ett vänsterparti både till namnet och till politiken.

Annons

– Det är trångt i mitten av svensk politik. Jag tycker att det borde vara trängselavgifter för alla partier som flockas där. Vänsterpartiet ska inte bidra till den trängseln och vi kommer inte att betala den avgiften. Låt oss i stället skärpa och tydliggöra vår socialistiska och feministiska politik. Mittenträsket får andra slåss i, sade Ohly.

Enligt Ohly står Vänsterpartiet ensamt i kampen mot att vinstintresset ska vara drivkraft inom omsorg, vård och utbildning, eftersom Socialdemokraterna slits av inre strider i dessa frågor och Miljöpartiet inte har något att tillföra.

Men även om V har få allierade i riksdagen så har partiet vanligt folk vid sin sida, slog han fast.

– De allra flesta vill ha en fungerande välfärd. De är beredda att betala för den, sade han.

– Detta är vår viktigaste fråga och vår största utmaning.

Senare i dag fattas beslut om huruvida Vänsterpartiet i fortsättningen ska ha två partiledare enligt Miljöpartiets modell eller fortsätta som i dag med en.

Åsikterna går isär. Dagens partistyrelse med Ohly i spetsen sade nej men rundringningar TT och andra gjort visar på dött lopp mellan förespråkare och motståndare.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons