Annons
Nyheter

Jobb svårt för utbildade invandrare

Högutbildade invandrare har mycket oftare tidsbegränsade anställningar och deltid än högutbildade födda i Sverige. Det visar en ny undersökning från Statistiska centralbyrån (SCB).
Nyheter • Publicerad 14 mars 2010

STOCKHOLM. Högutbildade invandrare har mycket oftare tidsbegränsade anställningar och deltid än högutbildade födda i Sverige.

Om nu de högutbildade invandrarna över huvudtaget har lyckats få jobb.

Annons

En ny undersökning från Statistiska centralbyrån (SCB) granskar läget på arbetsmarknaden för cirka 6 500 högutbildade personer som invandrade till Sverige 1996–2007 och jämför den med en grupp på cirka 1 500 högutbildade personer som är födda i Sverige.

Studien visar att högutbildade invandrare oftare är arbetslösa. Av invandrarna hade cirka 70 procent arbete som huvudsaklig sysselsättning, medan nio av tio högutbildade som var födda i Sverige hade det. De invandrade som skaffat sig en svensk universitets- eller högskoleexamen – cirka 18 procent av alla de invandrade i studien – hade också fått utdelning för det. Där hade 78 procent arbete, mot 69 procent bland dem med utländsk examen.

Oftare tidsbegränsat

De tidsbegränsade anställningarna är mycket vanligare bland högutbildade invandrare. I den gruppen hade 19 procent, 20 procent av kvinnorna, tidsbegränsade jobb, som inhoppare eller vikarier. Motsvarande andel bland de högutbildade som var födda i Sverige var elva procent.

Även siffrorna för hel- eller deltidsarbete visar stora skillnader. Av personer som var födda utomlands – och som över huvudtaget hade lyckats få arbete – jobbade 79 procent heltid, medan motsvarande andel bland dem födda i Sverige var 88 procent.

Mer avancerade jobb

Skillnader syns också när läget för invandrare som skaffat sig svensk examen jämförs med läget för invandrare som utbildat sig utomlands. En femtedel av de med utländsk examen hade ett jobb som inte krävde högskoleutbildning. Av de med svensk utbildning – vare sig de var födda utomlands eller i Sverige – hade nio av tio ett jobb som kräver högskoleutbildning.

I den senare gruppen ansåg också nio av tio att deras arbete stämmer överens med utbildningen, medan två av tre av dem med utländsk utbildning ansåg sig ha ett arbete som helt eller delvis går i linje med utbildningen.

Gustav Svensson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons