Annons
Nyheter

Ja till storregion i söder

Efter flera timmars debatt sade landstingsfullmäktige i Kalmar län ja till att ingå i en framtida storregion tillsammans med Skåne, Blekinge och Kronobergs län. Beslutet togs efter votering, där röstsiffrorna blev 57 röster för och nio mot.
Nyheter • Publicerad 22 december 2011
Foto: 

En ledamot avstod från att rösta och flera reservationer gjordes mot beslutet, enligt ett pressmeddelande från landstinget.

Regionfullmäktiges ja innebär att man ställer sig bakom en avsiktsförklaring om att verka för en sydlig storregion från 2019. I Skåne, Blekinge och Kronoberg har region- och landstingsfullmäktige gett sitt bifall till planerna tidigare under hösten, om än med vissa reservationer.

I Kalmar län ska för- och nackdelarna med den föreslagna storregionen utredas vidare, bland annat när det gäller demokratiskt inflytande, hälso- och sjukvård samt kollektivtrafik. Dessutom ska alternativa regionindelningar analyseras. Kommunerna i norra delen av Kalmar län har tidigare sagt att de hellre ser en storregion ihop med Östergötland än med Skåne.

Ossian Sandin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons