Nyheter

I november avskaffar vi våld mot kvinnor

Den 25 november är det FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Här fyller vi på vad som händer i Sverige och runtom i världen.
Nyheter • Publicerad 25 november 2010

TRELLEBORG

– Det är väldigt positivt med en sådan här dag. Överhuvudtaget är det bra att man uppmärksammar problematiken med våld mot kvinnor. Det finns ett stort mörkertal och då kan information vara ett sätt att nå ut till de som behöver, säger Catarina Marbe, socialsekreterare i Trelleborgs kvinnofridsteam.

Hon berättar att våldsutsatta kvinnor med barn bland annat kan söka stöd hos Kvinnohuset i Trelleborg, som har ett skyddat boende och en öppenmottagning, och att män kan få hjälp hos Mansmottagningen. Sveriges Kvinnojourers Riksförbund driver också en kvinnojour på Söderslätt.

SVERIGE

I Stockholm arrangeras dels en manifestation på Medborgarplatsen, dels en paneldiskussion i Sensus lokaler i Medborgarhuset med deltagande av bland andra FN-förbundets generalsekreterare Linda Nordin Thorslund.

En rad organisationer har skrivit en gemensam debattartikel i vilken man uppmanar regeringen att intensifiera arbetet mot våld mot kvinnor. Läs artikeln här.

Visste du förresten att Örebropolisen är bäst på att arbeta mot våld i nära relationer? Det enligt en granskning som Rikspolisstyrelsen har genomfört.

En granskning av hur fem polismyndigheter jobbar med våld mot kvinnor visar framför allt att de polispatruller som rycker ut till en brottsplats jobbar mycket bättre än förr.

– De jobbar numer snabbt och kunnigt ute på platsen, vilket är mycket viktigt eftersom utredningarna inte går att rädda i ett senare skede, säger Stefan Mann, polismästare i Östergötland.

JAPAN

På FN:s globala dag mot våld mot kvinnor lämnades 600 000 underskrifter in med krav om en fullödig japansk ursäkt för systemet med "tröstkvinnor" under andra världskriget.

Bland de hundratals aktivister som lämnade in underskrifterna till regeringen i Tokyo fanns sex forna sexslavar från Korea.

Upp till 200 000 kvinnor tvingades att arbeta som "tröstprostituerade" för japanska soldater. Japans regering har bett om ursäkt men förnekar att staten höll i bordellsystemet.

FRANKRIKE

Över 100 000 fransyskor bär på torsdagen "militant kjol" för att markera FN:s dag mot våld mot kvinnor, enligt aktivistgruppen NPNS.

– Att bära kjol är en militant handling, i vardagslivet, på jobbet, på gatan, i hemmet, eftersom i dag är det farligt för kvinnor överallt, säger NPNS-ledaren Sihem Habchi.

Gruppen, som utläses Ni Putes Ni Soumises ("Varken horor eller underordnade"), har enligt sin Facebooksida 135 000 medlemmar som deltar i torsdagens aktion.

Vet du mer? Mejla red@trelleborgsallehanda.se.

Anna Thulin
TT, Anna Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.