Nyheter

Hundratals resenärer strandade

Hundratals svenskar är strandade i Frankrike på grund av den franska flygledarstrejken. Resenärerna kan inte bokas om till andra flyg eftersom alla bolag är drabbade. Även flygningar till Spanien kan påverkas.
Nyheter • Publicerad 12 juni 2013
Foto: Claude Paris

Flygstrejken intensifieras, meddelar den franska flygmyndigheten DGAC enligt AFP. Nära nog alla flygledare deltar i strejken.

Bara flygbolaget Norwegian, som skulle ha flugit passagerare från Nice både i går och i dag, har flera hundra passagerare som nu är fast. Eftersom strejken drabbar alla bolag lika går det inte att boka om resenärerna.

– Även flygningarna till Spanien kan påverkas i form av förseningar eftersom vi flyger över franskt luftrum, säger Norwegian Sveriges informationschef Åsa Larsson.

Ryanair ställer in över 200 flygningar totalt i dag på grund av strejken, bland annat direktflygen mellan Paris och Göteborg. Bolaget har även inställda flygningar till och från Nice, men dessa är inte direktflyg utan går via Dublin.

"Uppskattningsvis 1 500 svenska passagerare hittills har fått sina flyg inställda", svarar Ryanairs kommunikationschef Robin Kiely på en fråga från TT.

"Men antalet inställda flyg kommer förmodligen att öka under dagen och förseningar är att vänta. Strejken påverkar inte bara flyg till och från Frankrike, utan också flyg över franskt luftrum".

Flera av bolagets flygningar till och från Spanien är också inställda på grund av strejken, medan andra blir försenade för att de tvingas flyga omvägar.

Även SAS och Air France har inställda direktflyg mellan Frankrike och Sverige. Bland annat ställs tre SAS-flyg från Paris och Nice till Arlanda in.

– Det är sagt att strejken ska pågå till i morgon bitti. Vi ska titta på möjligheter att sätta in extra plan då, men letar också efter alternativa resvägar, säger Åsa Larsson vid Norwegian.

Svenska Ninna Bengtsson är en av många som blir kvar några dagar extra i Frankrike på grund av strejken.

– Det är jättemånga skandinaver här nere i Nice och Cannes nu, säger hon till TT.

Under förmiddagen har hon suttit i telefon i två timmar för att boka om dagens biljett till en på fredag.

– Först hade jag tänkt försöka åka i morgon, men jag orkar inte för jag vet att det blir fullständigt kaos om strejken fortsätter.

Alternativet att ta tåget genom Europa är uteslutet.

– Det går inte, för i morgon tas tågen ut i strejk.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.