Annons
Nyheter

Hudcancer hittas utan knivens hjälp

Smärtfria metoder kan i framtiden ersätta skalpellen när hudcancer ska diagnostiseras. Försök med nya typer av mikroskopi har gett lovande resultat.
Nyheter • Publicerad 30 september 2010

– I princip får man en mikroskopisk bild av hudcellerna i området utan att behöva skära i patienten, säger John Paoli, överläkare vid hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Göteborgs-Posten.

De nya undersökningsmetoderna, som är under vetenskaplig utvärdering i Europa, går ut på att patientens hud undersöks med så kallad konfokal- och multifotonmikroskopi – metoder som kan avgöra om cellerna är friska eller inte.

Annons

Det är ännu för tidigt att säga om de nya metoderna är lika bra som dagens för att hitta hudcancer. Men om de hittills lovande resultaten från försöken står sig så kan framtidens patienter slippa bedövning och skalpell så fort en misstänkt prick upptäcks. Svaret kan komma direkt och inte efter en väntetid på några veckor. Behandlingen kan därmed också sättas in tidigare.

– Man sparar en massa tid och återbesök, säger John Paoli.

Mikroskopmetoderna ska inte förväxlas med det så kallade dermatoskop som används i dag. Dermatoskopet är i princip en lampa försedd med förstoringsglas.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons