Annons
Nyheter

Högre demensrisk för supande ungdom

Att dricka mycket i tonåren ökar risken för att drabbas av demens senare i livet, rapporterar SVT, som tagit del av en studie som publicerats i tidskriften Jama Internal Medicine. Risken kan vara fem gånger så hög.
Nyheter • Publicerad 13 augusti 2013
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Alkoholkonsumtionen i ungdomen är, enligt forskarna, en viktigare riskfaktor än ärftlighet, rapporterar SVT Rapport som tagit del av en studie som publicerats i tidskriften Jama Internal Medicine.

Studien följde upp data från mönstringen till värnplikten mellan 1969 och 1979, då ungefär en halv miljon ungdomar tillfrågades om sina alkoholvanor.

Annons

– Blir du så pass påverkad att du behöver åka in till sjukhus med alkoholförgiftning, vare sig det är en eller flera gånger, så ser vi i vårt material att det är en klar riskfaktor, säger läkaren Anna Nordström, en av forskarna bakom studien, till TT

Även farligt hög konsumtion av alkohol som inte slutar i förgiftning hör till riskfaktorerna, men är svagare än till exempel ärftlighet.

Orsakerna till sambandet mellan alkoholförgiftning och tidig demens är inte kända.

– Alkohol kan vara både hönan och ägget. Du kan må dåligt och använda alkohol som dövning och du kan må dåligt för att du använder alkohol, säger hon.

Av de 488 484 män som forskarna följde från mönstringen drabbades 487 av tidig demens, en demensform där de drabbade är under 65 år gamla. I snitt var de 54 år när de insjuknade

Studien pekade ut flera riskfaktorer. För männen i studien som använde antipsykotiska läkemedel eller drabbades av stroke var risken för demens tre gånger så stor.

För män vars pappor fått någon form av demenssjukdom var risken fördubblad.

Alkoholförgiftning var dock den enskilt största riskfaktorn.

Kombinationer av de olika riskfaktorerna ledde till markant ökad risk; det var 20 gånger mer sannolikt att män med minst två riskfaktorer och en låg kognitiv förmåga skulle drabbas.

Studien kan ge vägledning för att i framtiden ta fram metoder för att förhindra tidig demens, tror en amerikansk forskare som kommenterat svenskarnas forskning för Jama.

Annons

"Vi behöver effektiva och humana strategier för att ta hand om patienter med tidig demens och deras familjer", skriver läkaren Deborah Levine till tidskriften.

I världen lever omkring 36 miljoner människor med olika demenssjukdomar. Över de kommande åren väntas antalet stiga till 115 miljoner och kostnaderna för behandling öka.

Trots de ökade riskerna så är sannolikheten för att råka ut för sjukdomen liten. Att känna till viktiga riskfaktorer kan dock hjälpa sjukvården att identifiera de ovanliga, men allvarliga fallen.

Louise Löfgren
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons