Annons
Nyheter

Höga halter bisfenol i mat på burk

Konserverad mat ökar halterna av hormonstörande bisfenol A i urinen med flera tusen procent. Monica Lind, miljötoxikolog, avråder småbarnsföräldrar från att laga mat från konservburkar och hetta upp mat i plast.
Nyheter • Publicerad 4 juni 2012
Konserver.
Konserver.Foto: Simon Paulin / SvD / SCANPIX

Hos en av reportrarna ökade halten bisfenol A med 4 600 procent och uppmättes efter två dagar till rekordhöga 86 nanogram per milliliter urin. Ämnet kommer från den plastbeläggning som täcker insidan på burkarna och läcker ut i maten.

Under två dagar åt fyra reportrar en kost bestående mestadels av konserverad mat. De åt olika frukost-, lunch- och middagsmenyer med allt från fruktcocktail till kycklingsoppa, ravioli, vita bönor eller tonfisk.

Annons

Urinproverna analyserades vid laboratoriet på den medicinska fakulteten vid Lunds universitet, som är EU:s referenslaboratorium för bisfenol A. Efter två dagar hade det östrogenliknande ämnet ökat med mellan 2 800 och 4 600 procent.

– Det här visar att konserver är en mycket viktig källa till bisfenol A. Resultaten är så pass intressanta att de bör nå ut internationellt, säger Bo Jönsson, professor vid den medicinska fakulteten vid Lunds universitet, till Svenska Dagbladet.

Fortfarande ligger dock halterna under dagens gränsvärden för bisfenol A, men denna nivå diskuteras just nu intensivt i forskarvärlden sedan flera studier på gnagare visat på negativa effekter vid väsentligt lägre exponering.

Det finns för närvarande inga planer på att förbjuda bisfenol A i konservburkar. Det säger miljöminister Lena Ek (C) till TT. Däremot, säger hon, ingår konservburkarna i det uppdrag om "en giftfri vardag" som Kemikalieinspektionen fått av regeringen.

– Kemikalieinspektionen har fått två specialuppdrag. Dels att se över halterna av bisfenol A i kvitton, dels i dricksvatten. Utöver detta ska de också se över andra relevanta produktkategorier där bisfenol A kan tänkas ingå, och dit räknas så klart konservburkar.

Sedan förra året är bisfenol A förbjudet i nappflaskor inom EU och i april i år beslutade regeringen att gå före EU och förbjuda ämnet också i matförpackningar riktade till barn under tre år.

TT: Varför kan inte regeringen göra samma sak med konservburkar?

– Det saknas vetenskaplig dokumentation. Att gå före EU som vi gjorde är inte helt lätt. Det krävs fullgod dokumentation och vi måste anmäla det till EU-kommissionen. Vi lyckades mycket tack vare att det, när det gäller barn, är försiktighetsprincipen som ska gälla, eftersom barn är särskilt känsliga, säger Lena Ek.

Enligt Monica Lind, miljötoxikolog och docent i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet, har kunskapen om höga halter bisfenol A i konservburkar visats i en amerikansk studie för en tid sedan. Men den fick ingen större uppmärksamhet.

– Jag älskar mat och jag har kunskapen. Därför avråder jag å det bestämdaste småbarnsföräldrar från att laga mat från konservburkar gjorda av metall och inte hetta upp mat i plast.

Annons

TT: Men tror man att bisfenol A är skadligt eller vet man?

– Man vet. Det finns mängder med djurstudier som visar påverkan vid ytterst låga nivåer på fortplantningsorganen och påverkan på hjärta-kärl och diabetes har påvisats i epidemiologiska studier. Eftersom bisfenol A är ett hormonliknande ämne så behövs extremt låga nivåer för att det ska ha effekt.

TT: Vad är det som påverkas?

– Eftersom det är ett östrogenliknande hormon så påverkas samma vävnader som östrogen påverkar. Förutom fortplantningsorganen så påverkas även hjärtat och hjärnan när den utvecklas, till exempel.

Sten-Åke Svensson, chef för avdelningen för industri- och konsumentkemikalier på Kemikalieinspektionen, beskriver de uppmätta halterna av bisfenol A i Svenska Dagbladets kartläggning som "förvånande höga".

– Av etiska skäl har man inte gjort studier på människor på det här sättet tidigare. Det här är helt ny kunskap. Det pågår mycket arbete kring bisfenol A just nu och frågan växer sig allt starkare på dagordningen i flera länder, både hos myndigheter och regeringar.

Den 29 juni kommer myndigheten att lämna sin rapport till regeringen angående bisfenol A i kvitton.

TT: Vad visar denna rapport?

– Uppdraget är att det ska förbjudas. I december nästa år kommer rapporten om bisfenol A i vattenledningsrören, hur vanligt det är med epoxiplast i dessa rör och om bisfenol A läcker ut i dricksvattnet.

De halter av bisfenol A som finns i mat från vissa konservburkar ligger långt under den nivå som livsmedelsmyndigheterna bedömer som skadlig. Det konstaterar Livsmedelsföretagen i ett uttalande, med anledning av Svenska Dagbladets kartläggning.

Louise Löfgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons