Annons
Nyheter

Hemligstämpeln lyft i Swedbankmålet

Den tidigare hemliga stämningen i Swedbankmålet i Stockholms tingsrätt kan nu läsas av vem som helst. Bland annat framgår att Sparbanksstiftelserna kräver Svensk Exportkredit på två miljarder kronor.
Nyheter • Publicerad 9 april 2010

STOCKHOLM. På fredagen beslutade Svea hovrätt att gå den juridiska nyhetstjänsten Infotorg Juridik helt till mötes. All information om stämningsansökan från den 5 mars som tingsrätten vägrat att lämnat ut blev offentlig, inklusive bilagor.

Infotorg Juridik hade överklagat tingsrättens sekretessbeslut som var extremt långtgående. Från början saknades i diariet sådana basuppgifter om tvistemålet som parternas namn och ombud. Mikael Kindbom, redaktionschef på Infotorg Juridik, har JO-anmält tingsrätten för hanteringen.

Annons

Aktien störtdök

Bakgrunden till tvisten är Swedbanks svåra problem i slutet av 2008. I finanskrisens spår stod det klart att risken ökade kraftigt för utlåningen i Baltikum. Banken behövde nytt kapital. Den störste ägaren Sparbanksstiftelsernas Förvaltnings AB ställde upp i nyemissionen.

För att klara det lånade förvaltningsbolaget 925 miljoner kronor av Folksam och 500 miljoner av statliga Svensk Exportkredit (SEK). Säkerheten var aktierna i Swedbank. På samma sätt gjorde den österrikiska banken Erste Group som också stämts i tingsrätten.

När värdet på aktierna sjönk under lånebeloppet behöll Folksam och SEK panten och blev betydande minoritetsägare i Swedbank. Därpå rusade aktiekursen upp med 35 procent på en vecka och har sedan mars 2009 fortsatt att stiga.

Skälen bakom

Enligt Sparbanksstiftelserna har SEK genom att realisera de pantsatta aktierna gjort sig skyldig till kontraktsbrott mot pantavtalet. Därför krävs SEK på ett skadestånd på cirka två miljarder kronor.

I parternas avtal finns en så kallad skiljeklausul som stadgar att eventuella tvister ska avgöras genom skiljeförfarande. Ett sådant är inte offentligt och är vanligt när stora företag ska göra upp.

Nu förklarar Infotorg Juridik varför Sparbanksstiftelserna valde att lämna in en stämning och begära sekretess: Dels var man inte säker på att hela tvisten täcks av skiljeklausulen, dels ansåg man att uppgifterna kunde påverka kursen på Swedbankaktien och utgöra insideinformation.

Gustav Svensson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons