Nyheter

Här är dina nya ministrar i regeringen

Flera nya statsråd har presenterats.
Nyheter • Publicerad 5 oktober 2010
Anna-Karin Hatt, född 1972, är statssekreterare för Centerpartiets samordningskansli i statsrådsberedningen. Hon har tidigare bland annat varit ledarskribent på Södermanlands nyheter och Hallands Nyheter.
Anna-Karin Hatt, född 1972, är statssekreterare för Centerpartiets samordningskansli i statsrådsberedningen. Hon har tidigare bland annat varit ledarskribent på Södermanlands nyheter och Hallands Nyheter.Foto: 
Peter Norman (M) är vd för sjunde AP-fonden sedan 2000. Nybliven medlem i Moderaterna. Norman är vice ordförande i Kärnavfallsfonden och sitter i styrelsen för Stockholms universitet.
Peter Norman (M) är vd för sjunde AP-fonden sedan 2000. Nybliven medlem i Moderaterna. Norman är vice ordförande i Kärnavfallsfonden och sitter i styrelsen för Stockholms universitet.Foto: 
Stefan Attefall (KD), född 1960 i Lycksele, har sedan valet 2006 varit ordförande i finansutskottet och sedan 2002 gruppledare för Kristdemokraterna i riksdagen. Nu ska han ansvara för bostads- och byggnadspolitik.
Stefan Attefall (KD), född 1960 i Lycksele, har sedan valet 2006 varit ordförande i finansutskottet och sedan 2002 gruppledare för Kristdemokraterna i riksdagen. Nu ska han ansvara för bostads- och byggnadspolitik.Foto: 
Catharina Elmsäter-Svärd (M), född 1965, är finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting sedan 2008. Hon var vice gruppledare för den moderata riksdagsgruppen 2006–2008.
Catharina Elmsäter-Svärd (M), född 1965, är finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting sedan 2008. Hon var vice gruppledare för den moderata riksdagsgruppen 2006–2008.Foto: 
Ulf Kristersson (M), född 1963, är sedan 2006 socialborgarråd i Stockholms kommun. Kristersson var ordförande i Moderata Ungdomsförbundet mellan 1989 och 1992, då han förlorade i ordförandevalet mot utmanaren Fredrik Reinfeldt.
Ulf Kristersson (M), född 1963, är sedan 2006 socialborgarråd i Stockholms kommun. Kristersson var ordförande i Moderata Ungdomsförbundet mellan 1989 och 1992, då han förlorade i ordförandevalet mot utmanaren Fredrik Reinfeldt.Foto: 
Hillevi Engström (M), född 1963, blev 2008 ordförande för arbetsmarknadsutskottet. Till yrket är hon kriminalinspektör. Engström utsågs i januari i år till Moderaternas jämställdhetspolitiska talesperson.
Hillevi Engström (M), född 1963, blev 2008 ordförande för arbetsmarknadsutskottet. Till yrket är hon kriminalinspektör. Engström utsågs i januari i år till Moderaternas jämställdhetspolitiska talesperson.Foto: 
Erik Ullenhag, född 1972, har varit Folkpartiets partisekreterare sedan 2006 då dåvarande partisekreteraren Johan Jakobsson tvingades lämna posten efter den så kallade spionaffären i den svenska valrörelsen 2006. Han lämnade nyss den posten.
Erik Ullenhag, född 1972, har varit Folkpartiets partisekreterare sedan 2006 då dåvarande partisekreteraren Johan Jakobsson tvingades lämna posten efter den så kallade spionaffären i den svenska valrörelsen 2006. Han lämnade nyss den posten.Foto: 

Den nya regeringen innehåller både nya namn och nya titlar. Folkpartisten Erik Ullenhag blir integrationsminister och biträdande arbetsmarknadsminister, kristdemokraten Stefan Attefall blir civil- och bostadsminister, folkpartisten Nyamko Sabuni blir jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister, moderaten Peter Norman, före detta vd i sjunde AP-fonden, blir finansmarknadsminister, centerpartisten Anna-Karin Hatt, tidigare statssekreterare i samordningskansliet blir IT- och regionminister, Chatarina Elmsäter-Svärd (M) blir infrastrukturminister och moderaten Ulf Kristersson blir socialförsäkringsminister.

Samtidigt som regeringen utökas blir det en rad förändringar i uppdelningen på departementen. Integrations- och jämställdhetsdepartementet försvinner och uppgifterna delas upp på två departement mellan Erik Ullenhag på arbetsmarknadsdepartementet och på Nyamko Sabuni på utbildningsdepartementet.

– Vi vill därmed markera vår arbetslinje, motiverade Fredrik Reinfeldt.

Eskil Erlandsson får ansvaret för ett nytt landsbygdsdepartement.

Kristdemokraterna Göran Hägglund och Maria Larsson fortsätter som ministrar i socialdepartementet. Göran Hägglund har fortsatt titeln socialminister men kommer att ha hand om folkhälsofrågor medan Maria Larsson får ansvar för barnrättsfrågorna och får titeln barn- och äldreminister.

Kristdemokraterna får även en ny minister i regeringen, Stefan Attefall. Han ska ansvara för bostads- och byggnadspolitik samt för frågor som rör det statliga stödet till trossamfunden, enligt ett pressmeddelande.

Folkpartiet behåller fyra statsråd i regeringen. Förutom Björklund, Sabuni och Ullenhag kvarstår Birgitta Ohlsson som EU-minister.

Jan Björklund medger att det varit tuffa förhandlingar.

"Uppgifterna i pressen om att det har varit tuffa förhandlingar kan jag bekräfta. Jag menar dock att helhetslösningen till slut är mycket bra. Jag är så klart glad över att Folkpartiet behåller fyra ministerposter och att vi behåller samma ansvarsområden som tidigare, även om dessa stuvas om på grund av organisationsförändringar", skriver Björklund.

Folkpartiledaren Jan Björklund blir vice statsminister och kvarstår som utbildningsminister. Han kommer att ha ansvaret för skola, gymnasium, högskola och forskning. Hans ministerkollega på utbildningsdepartementet blir Nyamko Sabuni. Hon kvarstår som jämställdhetsminister men blir också biträdande utbildningsminister med ansvar för bland annat komvux, yrkesvux, SFI och yrkeshögskolan, enligt Jan Björklunds nyhetsbrev.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson M), finansmarknadsminister Mats Odell (KD), infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) och högskoleminister Tobias Krantz (FP) får lämna regeringen.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.