Annons
Nyheter

Handels avtal öppnar för andra

LO är nöjd med Handels avtal som bör underlätta för resterande låglöneförbunds förhandlingar. "Handels har lyckats uppnå väldigt mycket av det som var LO-samordningens ambitioner", säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh.
Nyheter • Publicerad 13 april 2012

Genom avtalet har de butiksanställda fått nästan lika mycket i kronor räknat som flera av de andra LO-förbunden inom samordningen. Men Per Bardh vill inte uttrycka vad avtalet är värt i procent och håller en ödmjuk linje gentemot arbetsgivarna.

– Jag vill inte basunera ut att vi har spräckt något märke.

Annons

Nu återstår förhandlingar för LO:s största förbund Kommunal följt av Hotell- och restaurangfacket och Fastighets – samtliga med klara ambitioner att driva ungefär samma lönefråga som Handels lyckats få igenom till vissa delar.

– Nu finns det i alla fall ett förbund som har lyckats med den här profilen, säger Per Bardh.

Det blir därmed enklare för Kommunal och de andra att driva kravet på en jämställdhetsprofil i lönefrågan, enligt Bardh.

– Handels har lyckats höja lönerna så att inte de lågavlönade kvinnorna halkar efter, säger han.

Hur stor kvinnopotten blev i Handels avtal beror lite på hur man räknar. 70 kronor säger Handels och den siffran håller Bardh med om.

De butiksanställdas löner kommer att höjas med 710 kronor i månaden. Räknat på snittlönen blir det 3,3 procent, alltså mer än det så kallade märket på 2,6 procent som arbetsgivarna så hårdnackat vägrat gå över.

Men det går att räkna på mängder av olika vis, enligt Bardh, och Svensk Handel anser att lönekostnadsökningarna stannar på just 2,6 procent.

– Vi kommer inte att uttrycka det här i procent, säger Bardh.

Men det finns andra konflikthärdar. Vid sidan av LO kräver lärarna rejäla lönelyft, liksom de kommunala tjänstemannafacken Vision och SSR som vill ha mer än industrinormen.

Handels avtal är en framgång för kravet på jämställda löner, anser Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

Annons

"Nu blir principen att uttrycka löneökningarna i kronor och ören och lönenivån 710 kronor blir vägledande för våra egna fortsatta förhandlingar", skriver hon i en kommentar.

Hon är också nöjd med att Handels fått en begränsning av arbetsgivarnas möjligheter att visstidsanställa.

Men trots att handelskonflikten är löst kvarstår Kommunal vid sitt eget sympativarsel, för de personliga assistenternas konflikt, där flygbussarna är varslade om strejk.

Även Svenskt Näringsliv är tillfreds med handelsavtalet.

– Vi är ganska nöjda, vi har klarat oss med höjningar i linje med märket, säger SN:s förhandlingschef Christer Ågren.

Att facket för breda grupper fått löneökningar på 3,3 procent är korrekt, enligt Ågren. Men det har facket fått betala med en rad kostnadsbesparingar för arbetsgivarna, framför allt genom att ingångslönerna inte höjs lika mycket. Summan blir lönekostnadsökningar på omkring 2,6 procent.

– Handeln har stor personalomsättning, fler kommer nu att komma in på minimilöner, säger Christer Ågren.

– Det förbättrar också för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden. Oerfaren personal blir mer attraktiv att anställa, fortsätter han.

Även praktikantavtalet sänker arbetsgivarnas kostnader på liknande sätt.

– Och jag hoppas att det är en modell som även andra branscher kan använda.

Om andra efterkommande låglönefack nu tänker sig få drygt 700 kronor eller omkring 3,3 procent i påslag utan att betala med något annat är enligt Ågren "utsiktslöst".

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons