Annons
Nyheter

Hägglund red ut stormen i KD

KD-ledaren Göran Hägglund red ut stormen och omvaldes.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2012
Partiledaren Göran Hägglund går fram till valurnan.
Partiledaren Göran Hägglund går fram till valurnan.Foto: 

Men det är en stukad partiledare och socialminister som nu ska försöka ena ett splittrat parti.

Hägglund fick 198 röster mot 88 för utmanaren Mats Odell, av totalt 286, i den slutna omröstningen på partiets riksting i Västerås. Beslutet innebär att Hägglund får viss respit – nästa gång han kan utmanas blir när partiet möts till ting igen någon gång under 2013, ett år före nästa riksdagsval.

Annons

– Hägglund är kunnig och eftertänksam och det blir inga Juholteffekter, sade den tidigare partisekreteraren Urban Svensson och varnade ombuden att göra något som han jämförde med att skjuta sig själv i foten.

Ett parti i kris

Svensson var en av totalt 72 talare som antingen förordade Hägglund eller Odell. Många talade varmt för Odell och hävdade att han kan ingjuta mod i ett parti i kris, någon som ser och hör alla, pratar med lokala företrädare och förmår ge partiet arbetsglädjen åter.

När de båda kandidaterna fick tio minuter var för att argumentera i egen sak hävdade Odell att Kristdemokraterna behöver bli tydligare och modigare. KD ska vara ett parti som inte viker ner sig när människovärdet utmanas av materialism och ekonomism och som vågar hålla emot när "pragmatismen breder ut sig i riksdagen som en präriebrand".

Han erbjöd Hägglund att sitta kvar som socialminister om Odell själv skulle ta hem striden. Hägglund sträckte inte på motsvarande sätt ut sin hand till Odell.

Kristen etik efterfrågad

Hägglunds mest hårdföra kritiker finns inom det värdekonservativa lägret. I sitt anförande valde Hägglund att lyfta fram partiets kristna människosyn.

– Jag tror på Kristdemokraterna. Den kristna etiken omsatt i politik behövs i vårt land, sade han.

Hägglund försäkrade också att han lyssnat på kritiken och tagit den till sig. Därför kommer han att se till att distriktsordförandenas ställning stärks, att rådslag ska hållas, att han själv ska intensifiera sitt resande och ha en tätare dialog.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons