Nyheter

Haddiles utvisning hävs

Tvååriga Haddiles utvisning upphävs av Migrationsdomstolen. Fallet ska prövas på nytt av Migrationsverket.
Nyheter • Publicerad 22 oktober 2012

Det är "inte förenligt med principen om barnets bästa att under nuvarande omständigheter utvisa Haddile till Frankrike", skriver migrationsdomstolen.

Domstolen konstaterar att det är socialtjänsten som ska göra en utredning om vilka som är flickans biologiska föräldrar och om det finns möjlighet att hon kan återförenas med dem. En dna-utredning har påbörjats.

– Det har ju tillkommit så väldigt mycket nya omständigheter. Till exempel har det ju startats en utredning hos socialtjänsten i Lund avseende föräldraskapet. Den utredningen har väldigt stor betydelse för asylprocessen, säger Peter Kristiansson, chefsrådman vid migrationsdomstolen i Malmö.

I beslutet skriver domstolen också att frågan om utvisning i första hand ska prövas mot förhållandena i Algeriet, där föräldrarna troligen finns. Men eftersom Migrationsverket i stället gjort en prövning i förhållande till Frankrike är domstolen förhindrad att göra någon prövning gentemot situationen i något annat land.

Domstolen är också tydlig med att en utvisning till Frankrike i det här läget skulle strida mot principen om barnets bästa.

Ärendet återvisas nu till Migrationsverket för ny handläggning. I den mån ett framtida beslut där kommer att överklagas hamnar frågan om Haddiles öde på nytt i migrationsdomstolen.

Socialtjänsten utredning får stor betydelse för asylprövningen, skriver domstolen. Om det kan fastställas vem som är Haddiles biologiska föräldrar ska socialtjänsten också utreda om de har möjlighet och förmåga att ta hand om henne och om det är förenligt med utlänningslagstiftningen och barnkonventionen att hon utvisas till Algeriet.

Den tvååriga flickans fall har rört upp känslor i Sverige. Hon skulle ursprungligen utvisas till Frankrike, där Migrationsverkets ambition var att flickan skulle återförenas med sin mamma, som är fransk och algerisk medborgare.

Mamman övergav flickan efter födseln i Sverige. Därefter bodde flickan med mannen som mamman ska ha varit tillsammans med.

Efter en tid lades flickan undernärd in på sjukhus och visade även tecken på att ha misshandlats. Genom Lunds socialnämnd placerades hon då i familjehem, hos ett par som nu vill adoptera henne.

Migrationsverket har varit skarpt kritisk mot att socialförvaltningen i Lund inte gjort tillräckliga försök att lokalisera mamman.

Mamman uppges ha haft kontakt med algeriska ambassaden i Stockholm för att kunna återförenas med sin dotter, men kontakten avbröts. Lunds socialnämnd uppger sig ha avstått från att aktivt söka efter mamman på grund av att det ska finnas en hotbild mot henne.

En kvinna som säger sig vara mamman och som bor i Algeriet har också sagt till Aftonbladet att hon vill återförenas med flickan.

Madeleine Gripsten
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.