Annons
Nyheter
Sjunkande priser på grönsaker kan få stora konsekvenser för odlarna. Gurkodlaren Per Rudqvist som tillsammans med sin bror Mats just nyinvesterat 13 miljoner kronor i sin verksamhet är orolig inför framtiden.
Nyheter • Publicerad 5 juni 2011
Foto: 

Per och Mats Rudqvist har odlat gurkor sedan 1992. Produktionen i Påarp omfattar 22 000 kvadratmeter och ger drygt 1 430 ton gurkor per år. Med det är bröderna Rudqvist bland de större gurkodlarna i landet.

Per Rudqvist är oroad av utvecklingen och har inte varit med om en liknande situation under sina år i branschen.

Annons

– Jag är inte oroad av att vi skulle ha ehec i backen och därmed i mina eller i mina svenska kollegors gurkor. Men jag är orolig för prisbilden, för det här är ens levebröd, säger Per Rudqvist.

Han var på plats på grönsaksauktionen i Helsingborg i fredags där kilopriset på gurkor landade på strax under fyra kronor. Per Rudqvist hade väntat sig det dubbla.

– Normalt brukar priset hålla sig vid helger och fint väder. Jag hade väntat mig åtta-nio kronor. Det här är under produktionspris, säger Per Rudqvist.

Ett fortsatt prisfall ser han som en katastrof. Ett fall på 50 procent på priset till odlarna är enligt Per Rudqvist inte orealistiskt. Det skulle ge konsumenterna ungefär 20 procent lägre pris i butik. De ekonomiska konsekvenserna skulle bli kännbara för odlarna.

– Det är rätt komplicerat. Vi investerar just nu 13 miljoner kronor i ny produktion på 14 500 kvadratmeter. Man är alltid sårbar när man växer och så kommer den här smällen.

Personligen tror Per Rudqvist inte att smittkällan är växthusproducerad gurka.

– Det är rätt osannolikt. Jag hoppas att de snart hittar smittkällan och lär sig något av det, säger Per Rudqvist.

Gustav Svensson
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons