Annons
Nyheter

Groddar återkallade efter eheclarm

I går blev det känt att en person för första gången smittats i Sverige av samma allvarliga ehec-typ som drabbat Tyskland och Frankrike. Men redan innan dess hade tusentals förpackningar med groddar återkallats från landets butiker.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2011
Foto: Gero Breloer

– Efter att Livsmedelsverket gick ut med rekommendationen att inte äta råa groddar har vi återkallat de vi har i sortimentet. Vi följer det här väldigt noga, säger Staffan Ekengren, presschef på Ica, till Sveriges Radios Ekot.

Även de andra stora livsmedelskedjorna Coop och Axfood (Willys, Hemköp och Prisextra) har stoppat all försäljning av groddar, inklusive skott, i sina butiker.

Annons

Det är inte säkert att smittkällan är svensk, även om den man som insjuknat inte säger sig ha några band till Tyskland eller Frankrike, säger Karin Tegmark Wisell, överläkare på Smittskyddsinstitutet.

– Han kan ha haft kontakt med någon indirekt, utan att vara medveten om det, eftersom det också kan smitta med person-person-kontakt.

Man kan till exempel tänka sig att någon som varit i Tyskland har haft diarré, men inte kopplat det till ehec, och sedan haft dålig handhygien och tillrett mat.

Tyvärr går det inte att säga så mycket om ett enda fall.

– Då kan man inte göra en studie som kopplar samman olika faktorer till honom. Får man ett till fall kan man ju börja titta på gemensamma nämnare, säger Tegmark Wisell.

SMI hoppas att smittkällan trots allt är utländsk.

– Annars får vi räkna med fler fall. Det kommer vi i så fall att upptäcka. Man får blodiga diarréer och kraftiga buksmärtor, så då uppsöker man sjukvård, säger Tegmark Wisell.

Prov går då till det lokala landstingets laboratorium. Om ehec fastställs går provet vidare till SMI för epidemiologisk typning, ett slags fastställning av bakteriens "fingeravtryck".

Tegmark Wisell understryker vikten av god handhygien efter toalettbesök samt att livsmedelsproducenter följer hygienföreskrifter.

Misstänksamheten mot grönsaker kan få en ny skjuts av det svenska ehec-fallet. Det finns en risk för att försäljningen drabbas ytterligare, befarar branschorganisationen Gröna näringens riksorganisation (Gro) som ligger under Lantbrukarnas riksförbund.

– Det finns det alldeles säkert. Konsumenterna läser ju tidningen. Vi får samla oss och se vad det är för information som har kommit fram, säger Tomas Isberg, ordförande för Gro Växthusgrönsaker.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons