Annons
Nyheter

Gripenköp flera miljarder dyrare

Köpet av 60 Jas Gripen E står fast, har regeringen beslutat ned stöd av Socialdemokraterna. Men eftersom Schweiz drog sig ur sitt köp blir notan flera miljarder tyngre för Sverige, som får ta alla utvecklingskostnader.
Nyheter • Publicerad 29 augusti 2014

Schweiz skulle ha varit med och finansiera utvecklingskostnaderna för nästa generations Gripen-plan, men schweizarna sade nej till köpet i en folkomröstning i maj.

Att regeringen behöver fatta ett beslut nu beror på att avbeställningsklausulen mellan Saab och staten löper ut på söndag, den 31 augusti, enligt SVT.

Annons

Försvarsminister Karin Enström vill i nuläget inte specificera hur många miljarder extra utvecklingen går på nu när Sverige står ensamt med kostnaderna.

– Vår bedömning är att senaste tidens utveckling i världen understryker behovet av nästa generations stridsflygplan. Det blir dyrare eftersom vi får gå fram själva, och vi återkommer med anslagsförstärkningar, säger Enström till TT.

Regeringen vill även köpa tio extra Gripen utöver de 60 stridsflygplanen, men om detta återkommer regeringen i vår, enligt Enström.

– Det här beslutet handlar om den beställning som redan är lagd.

Miljöpartiet är kritiskt till att gå in i ytterligare en mångårig Jas-affär, enligt språkröret Åsa Romson.

– Det är olyckligt att man går vidare när det är en så otydlig kostnadsbild. Den tidigare beställningen förutsatte ju att man hade ett annat land att dela kostnaderna med och det var tillräckligt dyrt ändå, säger hon.

Romson ser en risk att affären kommer att bli ifrågasatt i efterhand, och att det är "en prioritering som riskerar att gå ut över andra delar av statsbudgeten".

Socialdemokraterna ställer sig bakom beslutet, skriver SVT, men Miljöpartiet och Vänsterpartiet säger nej. Om en S-ledd regering skulle vilja riva upp avtalet längre fram kan det dock bli dyrt, om det ens är möjligt.

Försvarets materielverks (FMV) beställningar till Saab om utvecklingen av Gripen E uppgår totalt till drygt 13 miljarder kronor för åren 2013–2023.

När det gäller Brasiliens eventuella köp av 36 stridsflygplan förhandlas det kontraktet mellan Saab och brasilianska staten. En affär med Brasilien kan ge pengar tillbaka till den svenska statskassan i form av hemliga royalties. FMV bekräftar att det finns ett royaltyavtal med Saab, men hur stora summor staten får när Gripen säljs till andra länder är hemligt.

Annons

Om Brasilien eller något annat land bestämmer sig för att köpa Gripen får staten alltså tillbaka en del av utvecklingspengarna i form av royalties från Saab.

– För varje försäljning innebär det att man kan balansera en del av kostnaderna, säger Peter Hultqvist, Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson.

Hultqvist tycker att det är viktigt att Gripen säljs till andra länder.

– Det kan bland annat innebära att vi minskar vår egen ekonomiska belastning, och dessutom behåller vi arbetstillfällen och ökar exporten, säger han.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons