Annons
Nyheter

Gps-sändare på dagisbarn

Gps-sändare eller andra typer av radiosändare blir ett allt vanligare inslag i förskolorna runt om i landet. Tanken är dock inte att sändarna ska ersätta personalens rutiner.
Nyheter • Publicerad 21 september 2011

På den mobila förskolan Humlan i Borlänge är barnens reflexvästar utrustade med en sändare som larmar om barnet kommer utanför zonen.

– Sändaren är en extra säkerhet. Men vi står ändå och räknar barnen hela tiden, säger Pernilla Rundqvist som är barnskötare på förskolan.

Annons

Under de två år som västarna har använts har det aldrig hänt att ett barn kommit för långt ifrån gruppen. Däremot händer det att sökaren larmar när barnen rört sig i utkanten av zonen.

I Malmö ska Kronprinsens förskola på prov utrusta barnen med gps-sändare, för att personalen lättare ska hitta barn som glömts kvar eller gått vilse under en utflykt, skriver Sydsvenskan. Barnen förses med gps som rapporterar till en smart mobiltelefon. Om ett barn kommer utanför en bestämd radie larmar telefonen om att ett barn saknas och var det befinner sig.

Föreståndaren säger dock att tekniska prylar aldrig ersätter personalens rutiner.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons