Annons
Nyheter

Godtyckliga betyg i gymnasiet

Kunskaperna är inte alltid avgörande när elever får betyg.
Nyheter • Publicerad 24 augusti 2010

Det kan löna sig att komma i tid till lektionen och uppföra sig väl. Kunskaperna är nämligen inte alls alltid avgörande när elever får betyg, enligt en granskning som Skolinspektionen gjort av trettio gymnasieskolor i landet, rapporterar SVT:s Rapport.

Granskningen visar att betyg ofta sätts på oklara grunder och inte bara utifrån de nationella betygskriterierna. Lärare lägger bland annat stor vikt vid närvaro, hyfs och att eleven lämnar in sina uppgifter i tid.

Annons

De nationella provens betydelse för betygen skiljer sig också mycket åt mellan skolorna. Samtidigt är det stora skillnader mellan den information eleverna får om vad som faktiskt krävs för ett visst betyg.

– De skolor som lyckas väl med att informera sina elever, i de skolorna har eleverna mycket större förtroende för att betygssättningen faktiskt är rättvis, säger Marie-Héléne Ahnborg vid Skolinspektionen till Rapport.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons