Nyheter

Glöm grillning i det fria – eldningsförbud råder

Sommaren är här på allvar. Nu har torkan lett till eldningsförbud i hela södra Skåne.
Nyheter • Publicerad 5 juli 2010
Foto: 

– Jag tror långt i från alla har koll på det, säger Torbjörn Krokström på Räddningstjänst Syd.

Extrem torka råder i våra marker och eftersom regn inte förväntas förrän på fredag i nästa vecka hade räddningstjänsten Syd inget val: i helgen infördes eldningsförbud i följande kommuner:

Malmö, Burlöv, Kävlinge, Lund, Eslöv, Lomma, Staffanstorp, Trelleborg, Vellinge, Skurup, Tomelilla, Simrishamn, Ystad och Sjöbo.

Eldningsförbudet verkar ha uppmärksammats. Räddningstjänst Syd bara noterat en enda incident under helgen.

– Vi fick rycka ut på en mindre brand. Det var en deltidsbrandman som eldade lite skräp, han hade missat eldningsförbudet, säger Torbjörn Krokström, inre befäl på Räddningstjänst Syd.

Deltidsbrandmannen var väl förberedd med vattenslang men en förbipasserande såg rökpelaren och ringde brandkåren. Elden hade inte spridit sig men eftersom eldningsförbud råder valde personen att larma.

– Eldningsförbudet gäller tills vidare och vi har gått ut med information till alla berörda kommuner, säger han.

Vad innebär eldförbudet?

– Att man inte får göra upp öppna eldar och kampbrasor. Man får heller inte använda engångsgrillar - de är lömska och blir varma så in i helsike. Sätter du en engångsgrill i gräset tar det fyr vid sidan om, säger Mats Nilsson på Räddningstjänst Syd.

Han uppmanar till allmän försiktighet, att rökare inte slänger fimpar hur som helst och att strövare i naturen är extra varsamma med eld.

Nu riskerar många grillfester att ställas in. Vad har du för råd till dem som planerat att grilla?

– Jag har dessvärre inga tips. Men det finns fortfarande många fasta grillplatser som man kan använda, längs Malmös havsstränder exempelvis. Det går också bra att använda fasta hemmagrillar som står på egna ben och inte är i kontakt eller nära marken, berättar Mats Nilsson.

Karin Hartley
Daniel Persson, Sarah Nylund
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.