Annons
Nyheter

"Ganska få kilon på alla de träffarna"

Sju kilos minskning på ett år är inget unikt för Viktväktarna. Det ser läkarna med andra metoder också. Det säger Martin Ridderstråle, chef för endokrinologiska kliniken på Skånes universitetssjukhus.
Nyheter • Publicerad 8 september 2011
Foto: 

– Det är bra att behandlingen dokumenteras vetenskapligt. Men resultatet är inte förvånande. Om man ökar insatserna och dessutom går i grupp får man ytterligare några kilos viktnedgång, säger Martin Ridderstråle.

Han tycker snarare att man kan vända på resonemanget.

Annons

– Deltagarna hos Viktväktarna träffades tre gånger i månaden i ett år och gick ner drygt tre kilo mer än gruppen som varit hos läkare. Det är ganska få kilon på alla de träffarna.

Den viktigaste frågan, enligt Martin Ridderstråle, är hur det har gått för deltagarna efter studien.

– Gruppbehandlingar är nog bra, framför allt för patienter med ett bmi under 35. Problemet vi hela tiden kämpar med är att hitta behandlingar som är värdefulla på sikt. Många som behöver fetmaoperationer har varit på Viktväktarna och andra ställen, men har sedan ökat i vikt igen.

Louise Larsson
Sara Håkansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons