Friskolorna har längst väg att gå
Lärarbehörighet
Krav: 2012 införs ett krav på att lärare ska ha legitimation. Olegitimerade lärare kommer inte att få sätta betyg på sina elever. Legitimerad blir den som har dels en pedagogisk högskoleexamen, dels ett års godkänt introduktionsarbete.
Status idag: På kommunala skolor har 80,9 procent av alla lärare pedagogisk högskoleexamen. På de fristående skolorna är det 57,8 procent.
Studie- och yrkesvägledning
Krav: Alla elever ska ha tillgång till studie- och yrkesvägledning från nästa läsår. Vad uttrycket ”ha tillgång till” faktiskt betyder är inte preciserat än. Skolinspektionen och Skolverket förväntas bestämma praxis.
Status idag: På de kommunala grundskolorna finns en studie- och yrkesvägledare till 500 elever. I de fristående grundskolorna går det nästan 1 000 elever på en studie- och yrkesvägledare.
Elevhälsa
Krav: Från och med 2011 ska alla elever ha tillgång till skolläkare, skolsköterska, kurator och psykolog. Vad det betyder att ”ha tillgång till” är ännu oklart. Socialstyrelsen förväntas bestämma praxis.
Status idag: År 2009 lade kommunala skolor i genomsnitt 2 180 kronor per elev på elevvård. Friskolorna använde i genomsnitt 1 430 kronor per elev.
Lokaler och inventarier
Krav: Eleverna ska undervisas i ”ändamålsenliga lokaler”.
Status idag: Kravet på ändamålsenliga lokaler gäller för kommunala men inte för fristående skolor.
Kommunala skolor lade 16 700 kronor per elev på inventarier och lokaler år 2009. De fristående skolorna lade 16 000 kronor per elev.
Elever med stort stödbehov
Krav: Ingen, varken kommunal eller fristående skola, ska kunna säga nej till en elev på grund av att den behöver omfattande extra stöd.
Status idag: Kommunala skolor är tvungna att ta emot alla elever. Friskolor har möjlighet att neka elever av ekonomiska och organisatoriska skäl.
Läroplanen
Krav: Alla måste följa läroplanen.
Status idag: De kommunala skolorna ska följa läroplanen, friskolorna behöver inte det. Däremot ska friskolorna ”till art och nivå” likna de kommunala skolorna.
Överklaganden
Krav: Med den nya lagen stärks föräldrars och elevers rätt att överklaga skolans beslut om till exempel särskilt stöd.
Status idag: En del beslut på kommunala skolor kan överklagas. Friskolornas beslut kan inte överklagas.
Betyg
Krav: Alla betyg ska sparas och vara tillgängliga.
Status idag: Kommunala skolor gör redan detta. Friskolorna har inget krav på sig om detta.
Skolbibliotek
Krav: Alla elever ska ha tillgång till skolbibliotek. Vad det betyder, att ha tillgång till, är inte klart än.
Status idag: Oklar. Den siffra som finns handlar om hur mycket pengar skolorna lägger samlat per elev på läromedel, utrustning och skolbibliotek. För kommunala skolor är siffran 3 100 kronor för 2009. Friskolor lade i genomsnitt 4 000 kronor per elev.
Sanktioner
Krav: Skolinspektionen får större befogenheter att anmärka, lägga vite och stänga skolor.
Status idag: En friskola kan stängas, men inte en kommunal skola. Det blir inte heller möjligt i framtiden. Möjligheten att lägga vite finns inte idag.
Källa: Skolverket