Annons
Nyheter

Franska bröstimplantat bör tas ut

Runt 4 000 kvinnor i Sverige rekommenderas av Läkemedelsverket och Socialstyrelsen att operera ut bröstimplantat tillverkade av Poly Implant Prothèse (PIP).
Nyheter • Publicerad 4 juni 2013

Läkemedelsverket och Socialstyrelsen ber kliniker som opererat in PIP-implantat att informera kvinnorna om riskerna samt att operera ut dem i förebyggande syfte, om det inte i enskilda fall finns medicinska skäl att avstå, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Läkemedelsverket utfärdade i mars 2010 marknadsförbud för PIP-implantat. Enligt myndighetens analys är risken för att dessa implantat spricker större jämfört med andra silikonimplantat.

Annons

Det finns två typer av PIP-implantat tillverkade av olika sorters silikon. Den ena sorten innehåller ett vävnadsirriterande ämne (D4) i väsentligt högre halt än andra silikonimplantat på marknaden. Läckande D4 kan ha orsakat lokala inflammationer i omgivande vävnad.

Att identifiera vilka kvinnor som har PIP-implantat tillverkade av den ena eller den andra sortens silikon går inte att göra med säkerhet. Myndigheterna ser ingen akut hälsorisk förenad med PIP-implantat men den nya ändrade rekommendationen är ändå att även symtomfria kvinnor bör av försiktighetsskäl operera ut dem.

Kvinnor som väljer att behålla implantaten ska vara uppmärksamma på tecken på spruckna implantat eller inflammation, till exempel formförändring, knölar, smärta, svullnad, svullna lymfkörtlar i eller runt bröst och armhåla, och då ta kontakt med läkare.

Den franska myndigheten Afssaps fann 2010 att silikongelen i PIP-implantat skiljde sig från den som angivits i den tekniska dokumentationen. Efter förbudet försattes den franska tillverkaren i konkurs, vilket har försvårat utredningen av produkterna och deras användning.

I hela världen uppskattas cirka 400 000 kvinnor ha opererat in implantaten.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons