Annons
Nyheter

Förundersökning mot Assange

Åklagare inleder förundersökning mot Wikileaksgrundaren Julian Assange om ett fall av sexuellt ofredande.
Nyheter • Publicerad 25 augusti 2010

Chefsåklagaren har givit utredare i uppdrag att förhöra Assange med anledning av misstanken om ofredande.

– Jag vet inte när det kommer att ske, säger Finné till TT.

Annons

Den första misstanken, som till en början rubricerades som våldtäkt, avskrevs redan i lördags. Finné har nu även avskrivit misstanken om sexuellt ofredande i det fallet. Finné förklarar att det inte innebär att hon misstror kvinnan.

– Men innehållet i förhöret ger inte stöd för att något brott begåtts, skriver Finné i ett mail. Den förundersökningen läggs därför ned.

Båda de kvinnor som anmälde har, enligt Claes Borgström, träffat Assange i samband med hans föreläsningsturné i Sverige. De är i 25–35-årsåldern. Kvinnorna har berättat att Assange var nykter när han ofredade dem.

En av kvinnorna berättade för Aftonbladet att i båda fallen handlade det om frivilligt sex som sedan övergick i ett övergrepp. Förundersökningen gäller alltså bara det ena fallet.

Advokat Leif Silbersky fick i måndags uppdraget att företräda Julian Assange.

Julian Assange anhölls först av jouråklagare, misstänkt för bland annat våldtäkt. Ett knappt dygn senare hävdes anhållandet av chefsåklagare Eva Finné.

Fallet har fått stor uppmärksamhet runtom i världen.

Åklagaren menar att kvinnans berättelse inte har några inslag av brott, säger Claes Borgström.

– Men det är det alldeles klart att det gör för min del, säger han.

Vad den brottsliga handlingen bestod i vill han inte gå in närmare på.

Annons

– Det kan jag nog göra i ett senare skede om det är så att det inte blir någonting. Men jag vill inte göra det nu, säger Borgström.

– Du milde tid.

Det blir advokat Leif Silberskys spontana reaktion när han får veta att den enda misstanke som kvarstår mot Assange är ofredande.

– Det här är ju en skandal, han har stigmatiserats över hela världen som en våldtäktsman och så kokar det ned till ett brott på bötesnivå när en kompetent åklagare får granska ärendet, säger Silbersky till TT.

Han anser att fallet fått fullkomligt orimliga proportioner och lägger skulden på den jouråklagare som fattade beslutet att i fredags kväll anhålla Assange i hans frånvaro efter en anmälan om våldtäkt och en annan anmälan om sexuellt ofredande.

Han har haft ett möte med sin nya klient och kommer att ha flera inför det stundande polisförhöret.

Nils Petter Ekdahl är rådman i Lunds tingsrätt och utredare i 2008 års sexualbrottsutredning. Han påpekar att sexuellt ofredande är ett allvarligare brott än ofredande.

Det vanligaste straffet för ofredande är böter. Möjligen kan en "notiorisk ofredare" få villorlig dom, påpekar Ekdahl. Men att någon skulle ha fått fängelse för brottet känner han inte till.

– Jag undrar om det finns något exempel på det i modern rättspraxis, säger han.

Döms en person för sexuellt ofredande däremot kan det bli böter om det är lindrigt, men det är vanligare med fängelse eller villkorlig dom.

Annons

– Variationen är större i vad man väljer för påföljd för det finns ju domar på sexuellt ofredande, även förstagångsdomar, där man har dömt till fängelse därför att man anser att det gränsar till något allvarligare brott, säger Nils Petter Ekdahl.

Det kan gränsa till sexuellt tvång eller till och med våldtäkt, påpekar han. Påföljden kan då bli bli flera månaders fängelse.

Den avgörande skillnaden ligger i om det finns ett sexuellt inslag eller inte.

– Sexuellt ofredande kan vara allt från blottande till tafsande, vilket är det vanligaste. Ibland kan man tänka sig något verbalt som når upp till sexuellt ofredande, men det vanligaste är någon form av beröring.

Men det är alltid vattentäta skott mellan de två. Ekdahl tar upp ett omstritt exempel: En fotograf och en modell var på Moderna museet i Stockholm där modellen greppade två tonårspojkar mellan benen.

– Vilket var väldigt kränkande för dem, men man kunde inte bevisa att modellen hade något sexuellt syfte med det hon gjorde utan att det var en ren provokation. Och det bedömdes som ofredande och inte sexuellt ofredande.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons