Nyheter

Förundersökning efter dödlig biljakt

Riksenheten för polismål har beslutat att inleda en förundersökning efter polisens biljakt i natt som slutade med att två misstänkta bensintjuvar drunknade. Det handlar om tjänstefel eller vållande till annans död.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2013
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

– Det handlar om tjänstefel, men det kan också röra sig om vållande till annans död, säger chefsåklagare Håkan Roswall till expressen.se.

Två personer drunknade när deras bil gick ner i vattnet i Enköpingstrakten. De jagades av polis för att ha smitit från en bensinnota, och körde igenom bommarna till den öppningsbara bron, som stod öppen för båttrafik.

Polisen fick larm om smitningen från bensinnotan från en mack i Uppsala strax före midnatt och 24 minuter senare fick en polispatrull syn på en misstänkt bil nära Litslena utanför Enköping.

Patrullen tog upp jakten på bilen som enligt polisens hemsida kördes i hög hastighet.

Bilen körde genom Enköping på riksväg 55 i riktning mot Strängnäs. Vid Hjulstabron, som stod öppen för båttrafik, ska bilföraren ha struntat i avspärrningen och kört igenom den ner i vattnet.

Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet, tycker att polisens agerande är anmärkningsvärt och riskfyllt.

– Bron öppnades på natten, när bilen var jagad och stressad och kom i hög hastighet.

Han ställer sig frågan om det är första gången polisen använder den här metoden för att stoppa bilar eller om de brukar göra så. Han påpekar också att det kan ha funnits andra bilar i närheten när beslutet togs att plötsligt stänga av bron för biltrafik.

– Polisen ska avbryta en biljakt om hastigheten är för hög eller om allmänheten kan komma till skada. I det här fallet har ju faktiskt två personer omkommit – det är allvarligt.

Han menar att polisens agerande i sådana här situationer ofta beror på att de saknar rätt utbildning för hur ett misstänkt fordon ska stoppas eller prejas av vägen.

– Har man inte den utbildningen ska man inte delta i en sådan här aktivitet, överhuvudtaget.

Beslutet att stänga av bron helt för biltrafik, och därmed öppna den för båttrafik, togs av vakthavande polisbefäl.

– Bommarna fälldes ner och bilen körde rakt igenom och ner i vattnet, säger Christer Nordström på Uppsalapolisen.

Nu kommer det bli en stor utredning mot polisen efter olyckan.

– Det kommer förmodligen att lämnas över till riksenheten, säger Christer Nordström.

De två personer som omkom i olyckan vid Hjulstabron är nu identifierade, enligt polisen.

– Vi håller på att underrätta anhöriga och kan därför inte gå ut med någon mer information just nu, säger Christer Nordström vid Uppsalapolisen.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.