Annons
Nyheter

Fortsatt stopp i tågtrafiken

Stormen Dagmar stoppade all tågtrafik från Gävle och norrut från juldagens kväll. För närvarande är stopp i tågtrafiken på följande sträckor: Gävle-Ljusdal, Söderhamn-Sundsvall, Borlänge-Mora och Avesta Krylbo-Sala.
Nyheter • Publicerad 26 december 2011
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Ingen ersättningstrafik kommer att köras på de sträckorna då Trafikverket avråder från detta, uppger SJ på sin hemsida.

På annandagens morgon var skadorna efter stormen är ännu svåra att överblicka, enligt Trafikverket som uppmanar bilister från Örebro i söder till Jämtland/Västernorrland i norr att inte ge sig ut på vägarna. Klart är att skadorna är omfattande och att uppröjningsarbetet försvåras av fortsatt hårda vindar.

Annons

En ny prognos om trafikläget och när tågen kan börja rulla igen kommer tidigast klockan 18, enligt Trafikverkets hemsida.

Elbolaget Jämtkraft, med 60 000 abonnenter runt om i Jämtland, har 3 000 kunder utan ström. Alla ska enligt bolaget förhoppningsvis kunna få tillbaka elen under dagen.

Eon hade vid halv 10-tiden nära 49 000 kunder utan ström, Vattenfall runt 80 000 medan Fortums hemsida inte gick att komma åt på grund av överbelastning.

Några prognoser om när strömmen kan vara tillbaka finns inte ännu.

Stormen Dagmar stoppade all tågtrafik från Gävle och norrut från juldagens kväll till annandagens morgon.

SMHI utfärdade en klass 2-varning för Jämtland, Västernorrland och Gävleborgs län. I fjälltrakterna väntades vindar med orkanstyrka på vissa toppar när Dagmar drog in från Norge.

Förutom vindarna var det även risk för snöbyar och boende i Jämtlandsfjällen varnades för att gå utomhus.

Räddningstjänsten i Jämtland höll extra beredskap inför stormen, med extra personal inkallad och bandvagnar till hands.

– Det man kan befara är störningar i trafik, kommunikationer, hemtjänst och driftstörningar på el och sådant, sade Leif Nordin, inre befäl på Jämtlands Räddningstjänstförbund.

Klockan 20 på juldagen stannade tågtrafiken mellan Norrland och övriga Sverige efter beslut från Trafikverket. Stoppet gällde i Jämtlands, Gävleborgs och Västernorrlands län på såväl stambanan som ostkustbanan. För närvarande är det stopp i tågtrafiken på följande sträckor: Gävle-Ljusdal, Söderhamn-Sundsvall, Borlänge-Mora och Avesta Krylbo-Sala, enligt SJ:s hemsida.

Annons

– Anledningen är att vi är rädda att tåg ska bli stående till följd av nedrasade kontaktledningar och annat, förklarade Trafikverkets pressinformatör Peter Behrman.

Ingen ersättningstrafik kommer att köras på sträckorna då Trafikverket avråder från detta.

Även om det inte är första gången Trafikverket fattar ett liknande beslut är det ovanligt.

Ett tiotal SJ-avgångar fick göra halt. Veolia körde sitt nattåg från Malmö mot Åre men fick ta långpaus över natten i Gävle.

– Omkring 400 passagerare erbjuds att övernatta ombord och sedan fortsätta resan på morgonen, sade Hasse Höwitz på Veolias pressjour.

Även SJ erbjöd sina resenärer att övernatta ombord på de nattåg som tvingades stå stilla. Vid perronger i Åre, Luleå, Göteborg och Stockholm stod tågen uppställda i väntan på nya besked under morgonen. Resenärer kunde boka om eller få pengarna tillbaka, enligt SJ:s hemsida.

För Skistars tågburna gäster till Åre betyder stoppet inte så mycket eftersom torsdag är nästa stora stugbytardag. Ett 60-tal resenärer drabbas av försening på annandagen.

Trots SMHI:s uppmaning tänkte bussföretagen köra som vanligt.

– Vi följer Trafikverkets information. Och självklart håller förarna ned hastigheterna när det behövs, sade Y-buss trafikchef Peter Westh.

Det innebär att bussresenärerna kan räkna med en del förseningar under måndagen.

Annons

Också i övriga landet befarades Dagmar ställa till med en del problem på grund av hårda vindar. Stormen drabbar dock inte Skåne.

- Det blir lite tilltagande vindar, men inte uppe i varningsnivå. Under natten till måndagen kommer det att blåsa mellan åtta och tretton meter per sekund, säger metrologen Lovisa Andersson på SMHI.

Några enstaka vindbyar med 15 meter per sekund kan dra utmed kusten i västra Skåne.

Under måndagen avtar vindarna, det väntas bli molnigt och strax under tio grader.

- Från mitten av veckan blir det lite ostadigare med lite regn. Framåt helgen ser det ut att bli något kallare, säger Lovisa Andersson.

Ossian Sandin
Kenan Habul / TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons