Annons
Nyheter

Förslag på mer marknadsanpassade hyror

Lagändringar gör bostadshyrorna mer marknadsanpassade inom några år, visar ett förslag från regeringens utredare. Men enligt bostadsminister Stefan Attefall har regeringen inga planer på att införa renodlade marknadshyror.
Nyheter • Publicerad 19 december 2012

Bostadens läge blir viktigare än nu och hyressättningen blir på sikt helt fri när en ny hyresgäst flyttar in, säger utredaren Per Anders Bergendahl i Sveriges Radios Ekot.

Bergendahl föreslår också minskat inflytande för Hyresgästföreningen när han lägger fram sina slutsatser i dag.

Annons

Han föreslår fyra lagändringar för att göra den svenska hyresmarknaden mer lik den tyska, där bostadsbristen inte är så stor och där hyrorna skiljer sig kraftigt åt.

Den som bor i en lägenhet ska enligt förslaget fortsatt vara skyddad mot alltför kraftiga hyreshöjningar, men när en ny hyresgäst flyttar in ska hyressättningen på längre sikt vara helt fri.

Hur mycket hyrorna skulle stiga i storstäderna ges inget svar på, men det rör sig enligt utredaren om ordentliga höjningar.

Om förslagen genomförs skulle de svenska hyrorna bli mer marknadsanpassade redan efter några år och lönsamheten öka för den som bygger nya hyresbostäder, tror Per Anders Bergendahl.

Bostadsminister Stefan Attefall verkar inte överdrivet positiv till de viktigare delarna i Per Anders Bergendahls utredning.

– Generellt kan man säga att regeringen inte har några ambitioner att införa renodlade marknadshyror. Vi kan inte kasta oss in i ett helt nytt system, det skulle skapa alldeles för stora sociala problem.

Det finns dock förslag i utredningen, bland annat för att öka nyproduktionen, som är värda att ta fasta på, menar han.

Något klart besked om det kan bli friare hyressättning för nybyggda bostäder vill han inte ge.

– Jag vänder på alla stenar för att vi ska få fler bostäder, men vi måste hitta en bra balans mellan alla synpunkter.

Stefan Attefall verkar heller inte intresserad av att minska Hyresgästföreningens inflytande som utredaren föreslår.

Annons

– Den uppgörelse vi har med Hyresgästföreningen och privata och kommunala fastighetsägare bygger på en förhandlingsordning. Den gäller tills vidare och har bara något år på nacken. Jag vill att den får en chans innan vi dömer ut den.

Hyresgästföreningen sågar Bergendahls förslag.

– Det skulle slå sönder hyresgästernas inflytande över hyressättningen som de har genom förhandlingsrätten, det är det allvarliga, säger förhandlingschefen Pär Svanberg.

Enligt Svanberg är enda sättet att få en fungerande hyresmarknad i balans att bygga fler hyresrätter.

– Man måste införa någon form av investeringsstimulans om det ska gå att bygga hyresrätter som människor kan efterfråga, säger han.

Han är också kritisk till förslaget om fri hyressättning i nybyggda hyresrätter. Ett liknande förslag, om efterfrågestyrda hyror, prövades enligt Svanberg för några år sedan.

Svenskt Näringsliv välkomnar däremot förslagen i Hyresbostadsutredningen.

"Utredningen är befriande tydlig genom att belysa problem med svarthandel, långa köer och ett alldeles för litet utbud där efterfrågan är stor. Ur Svenskt Näringslivs perspektiv är det glädjande att konstatera att de problem som detta skapar för arbetskraftens rörlighet och ekonomisk tillväxt lyfts fram", säger chefekonomen Stefan Fölster i ett pressmeddelande.

"Svenskt Näringsliv delar inte bara problembeskrivningen utan ser också positivt på de lösningsförslag som utredningen skisserar - att lägesfaktorn skall få större genomslag och att dagens tillämpning av bruksvärdet gradvis kommer att försvinna".

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons