Annons
Nyheter

Förslag: fritt fram sälja vin, sprit och öl

Alkoholpolitik. Gårdsbutiker kan få rätt att sälja alla former av alkoholhaltiga drycker, inte bara egenproducerat vin.
Nyheter • Publicerad 18 november 2010
Foto: 
Ett passande vin till lördagsbiffen? Snart kanske Ronny Håkansson i Tolånga och personal på andra gårdsbutiker får chans att även sälja sprit, vin och öl.ArkivFoto: Jenny Leyman 2010Foto: Jenny Leyman 2010

Förslaget väcks i en pågående utredning om hur reglerna ska se ut den dagen bland annat gårdsbutiker skulle få rätt till alkoholförsäljning.

– Blir det här verklighet är det en möjlighet vi skulle ta emot med öppna armar. Säljer du oxfilé och annat fint kött från den egna gården är det självklart en stor poäng om du samtidigt kan erbjuda ett passande vin eller öl, säger Tomas Persson, ägare till en nystartad gårdsbutik i Tolånga med nötkött från anguskor som främsta säljargument.

Annons

Uppgifterna om innehållet i den pågående utredningen kommer från Dagens Nyheter, som läst delar av utredningen.

Enligt direktivet till utredningen är det utredarens uppgift att ta fram ett förslag till hur gårdsförsäljning av alkoholdrycker kan ske på ett sätt som är förenligt med EU-rätten liksom detaljhandelsmonopolet. Men att detta sker utan att det leder till negativa konsekvenser för folkhälsan.

Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO är starkt kritisk till förslaget i utredningen.

– Det här är att slopa Sy­stembolagets monopol. Förslaget är långt, långt borta från den lokalt producerade vinflaskan som det talades om innan, säger Anna Carlstedt, ordförande IOGT-NTO till TT.

Genomförs tankarna i utredningen innebär det att gårdsbutiker utöver egenproducerad alkohol, tillåts sälja sprit, vin och öl av andra tillverkare, även utländska.

– Sprit skulle vi nog ligga lågt med, förutom egenproducerad snaps från lokal johannesört eller malört så klart. Men tanken att kunna erbjuda allt som hör ihop med en god middag, inte bara kött och grönsaker känns verkligen lockande. Vi tänker ju mycket i en kombination av olika varor, säger Tomas Persson.

Som tidningen tidigare berättat är intresset för att starta gårdsbutik i Skåne stort och antalet aktiva gårdar har vuxit snabbt. På två år har antalet fördubblats och i dag finns det runt 150 gårdsbutiker i Skåne.

– Det känns som att mycket går gårdsbutikernas väg för tillfället. Innehållet i den här utredningen ger också hopp om en god fortsättning, säger Tomas Persson.

INTERNAL INTERNAL
Niklas Holm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons