Förslag: fritt fram sälja vin, sprit och öl
Förslaget väcks i en pågående utredning om hur reglerna ska se ut den dagen bland annat gårdsbutiker skulle få rätt till alkoholförsäljning.
– Blir det här verklighet är det en möjlighet vi skulle ta emot med öppna armar. Säljer du oxfilé och annat fint kött från den egna gården är det självklart en stor poäng om du samtidigt kan erbjuda ett passande vin eller öl, säger Tomas Persson, ägare till en nystartad gårdsbutik i Tolånga med nötkött från anguskor som främsta säljargument.
Uppgifterna om innehållet i den pågående utredningen kommer från Dagens Nyheter, som läst delar av utredningen.
Enligt direktivet till utredningen är det utredarens uppgift att ta fram ett förslag till hur gårdsförsäljning av alkoholdrycker kan ske på ett sätt som är förenligt med EU-rätten liksom detaljhandelsmonopolet. Men att detta sker utan att det leder till negativa konsekvenser för folkhälsan.
Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO är starkt kritisk till förslaget i utredningen.
– Det här är att slopa Systembolagets monopol. Förslaget är långt, långt borta från den lokalt producerade vinflaskan som det talades om innan, säger Anna Carlstedt, ordförande IOGT-NTO till TT.
Genomförs tankarna i utredningen innebär det att gårdsbutiker utöver egenproducerad alkohol, tillåts sälja sprit, vin och öl av andra tillverkare, även utländska.
– Sprit skulle vi nog ligga lågt med, förutom egenproducerad snaps från lokal johannesört eller malört så klart. Men tanken att kunna erbjuda allt som hör ihop med en god middag, inte bara kött och grönsaker känns verkligen lockande. Vi tänker ju mycket i en kombination av olika varor, säger Tomas Persson.
Som tidningen tidigare berättat är intresset för att starta gårdsbutik i Skåne stort och antalet aktiva gårdar har vuxit snabbt. På två år har antalet fördubblats och i dag finns det runt 150 gårdsbutiker i Skåne.
– Det känns som att mycket går gårdsbutikernas väg för tillfället. Innehållet i den här utredningen ger också hopp om en god fortsättning, säger Tomas Persson.