Annons
Nyheter

Förskoleplanering dyr för samhället

Dyrt för samhället, och krångligt för föräldrarna. Varje planeringsdag inom förskolan skulle kosta samhället omkring en miljard kronor om alla föräldrar måste stanna hemma utan lön.
Nyheter • Publicerad 12 augusti 2013
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Semestern är slut, och allt drar i gång. Men så stänger förskolan för att personalen ska planera.

– Men de har ju tagit på sig ett omsorgsansvar som man betalar för, säger Peter Isgren från Kävlinge, pappa till 7-åriga tvillingar.

Annons

Det är okej att slå igen, anser JO, men kommunen måste erbjuda alternativ för den som absolut inte kan ta ledigt, och det ska kommunerna informera om.

Men en koll bland kommunernas hemsidor visar att de flesta bara meddelar vilka dagar förskolorna håller stängt. Några alternativ syns inte till.

Förskolan har dubbla uppdrag, förklarar Bodil Båvner, utredare på SKL: lärande för barnen och barnomsorg.

– Det pratas mest om omsorgsuppdraget i medierna, men vi pratar mer om lärandet. Båda är viktiga.

Att lägga planeringstiden under kvällar och helger skulle bli dyrare för kommunerna i form av övertidskostnader.

Hans-Olof Hagén, nationalekonom på SCB, uppskattar grovt samhällskostnaden per planeringsdag till en miljard kronor, om alla Sveriges förskoleföräldrar måste hålla sig borta från jobbet utan lön. Samtidigt kan många finansiera sin ledighet med semester, och en hel del kan också få hjälp med barnpassningen.

Louise Löfgren
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons