Nyheter

Förbjudet ämne hittat i kexchoklad

Ett ämne som kan leda till allvarliga benmärgsskador – förbjudet i livsmedel inom EU – har hittats i kexchoklad och smörgåsrån. Cloetta och Göteborgs Kex har tvingats stoppa tillverkningen.
Nyheter • Publicerad 22 september 2013
Kexchoklad.
Kexchoklad.Foto: 

– Vad som har hänt är uppenbarligen att vår leverantör har bytt producent och den producenten har inte informerat leverantören, säger Cloettas informationschef Jacob Broberg.

Ämnet kloramfenikol – ett billigt bredspektrumantibiotikum som bland annat används mot ögoninfektioner – har bland annat hittats i företagets välkända kexchoklad. I EU har ämnet förbjudits i livsmedel eftersom det kan leda till allvarliga skador i blod och benmärg.

Risken för att drabbas av de farliga biverkningarna är mycket små, även när kloramfenikol används för behandling av infektioner.

– De doser man får av att äta smörgåsrån ligger tiotusentals gånger lägre, säger Leif Busk, expert på Livsmedelsverket.

Källan till ämnet är ett enzym som används som ingrediens och att antibiotika används vid enzymframställning är standard.

Cloetta anser dock att det inte kunde ha kontroll över att ämnet hamnat i deras produkter.

– Alla våra leverantörer intygar att de olika produkterna innehåller vad de ska innehålla. Sedan gör vi också regelbundna tester av det som ska finnas i, säger Broberg.

– Det som fanns i enzymet är inte vad vi typiskt letar efter.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.