Nyheter

Flera partier vill öppna Stasiarkiv

Flera riksdagspartier överväger att kräva att Säpos så kallade Stasiarkiv öppnas mer än vad som hittills skett. Ett Centerförslag går ut att öppna arkiven efter tysk modell, enligt uppgift till TT.
Nyheter • Publicerad 8 november 2011

– Man kan säga att det är en kompromiss mellan öppenhet och integritet, säger Johan Linander (C), vice ordförande i riksdagens justitieutskott.

Frågan om öppenhet kring Säpos arkiv om den östtyska säkerhetstjänsten Stasis agenter och kontakter i Sverige har vaknat på nytt efter det att forskaren och professorn vid Södertörns högskola, Birgitta Almgren, kom ut med sin bok i september. En dom i Regeringsrätten 2010 gav henne tillgång, med stränga förbehåll, till arkiven. Hon har i boken, som hon beskriver det, kartlagt 57 personer som på ett eller annat sätt arbetat för Stasi.

Nu väcks krav på att fler än hon ska få se handlingarna.

Riksdagens konstitutionsutskott (KU) får upp frågan om arkiven på sitt bord senare i år när ett antal motioner med krav på större öppenhet kommer upp.

Utskottets ordförande, Miljöpartiets förra språkrör Peter Eriksson, vill att mer ska visas upp.

– Jag vill se mer öppenhet, säger Eriksson, men tillägger att det inte kan bli en fråga om total öppenhet eftersom hänsyn fortfarande måste tas.

Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet överväger nu att begära att mer information lämnas ut eller att åtminstone fler forskare får studera materialet och att personer som finns i arkiven får en möjlighet att läsa dem själv för att kunna bekräfta eller försvara sig mot det som sägs om dem.

Regeringen och Moderaterna, som parti, har hittills tyckt att den begränsade öppenhet som givits har varit tillräcklig.

– Det är lätt att kräva att reglerna ska ändras men svårare att precisera hur de ska ändras, säger justitieminister Beatrice Ask (M) om de nyvaknade kraven på mer öppenhet.

– Frågan är avdömd i domstol enligt de regler som finns i dag och jag har inte haft någon anledning att ifrågasätta det, säger Ask.

Hon tillägger att hänsyn förstås måste tas till öppenhet och behov av att analysera ett lands historia, men också till enskilda personers integritet och till Säpos möjligheter att arbeta och kunna fungera.

– Jag är intresserad av konkreta synpunkter på vad man skulle kunna göra, säger Ask.

En kritik som riktats mot regeringen är att Sverige inte har begärt ut uppgifter från USA, vars säkerhetstjänst CIA antas ha lagt beslag på Stasis eget arkiv om personer man samarbetat med. Det arkivet skulle kunna ge en annan bild av en persons roll jämfört med vad Säpos arkiv säger, enligt kritikerna.

– Vi har inte ansett att det har funnits skäl att begära in de uppgifterna. Och därför har vi inte gjort det, säger Ask.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.