Nyheter

Fler tror på stigande bopriser

Fler och fler hushåll tror på stigande priser och allt färre på att priserna ska falla.
Nyheter • Publicerad 8 november 2010
Foto: 

Nästan sex av tio hushåll, 58 procent, tror att bostadspriserna kommer att stiga och bara ett av tio hushåll tror på fallande priser, visar SEB:s boprisindikator som stiger för femte månaden i rad. Andelen som tror på stillastående priser är 24 procent.

Riksbankens nedjustering av ränteprognosen ligger sannolikt bakom att fler hushåll tror på stigande priser.

– Hushållen hänger med. Hushållen är medvetna om att räntorna kommer att stiga men Riksbankens nya lägre räntebana indikerar att räntan på sikt kommer att toppa på en lägre nivå än man tidigare räknat med, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

Hushållen tror i dag att reporäntan ligger på cirka 1,6 procent om ett år. Förra månaden trodde hushållen på en reporänta på 1,26 procent om ett år.

– Nu skiljer det inte alls lika mycket som tidigare mellan vad hushållen tror om reporäntan och vad Riksbanken har sagt. Hushållen är mer realistiska, konstaterar Nyström.

Andelen som tänker binda räntan ökar något. Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar nio procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, jämfört med sju procent i oktober.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.