Annons
Nyheter

Fler partnerval på nätet ger ångest

Ska du satsa på gitarrspelande 28-åriga Sara från Göteborg eller på 32-årige hundälskaren Ninos från Örebro?
Nyheter • Publicerad 11 augusti 2010
Ett klick bort.
Ett klick bort.Foto: 

Att sitta och söka bland hundratusentals profiler på en dejtingsajt kan ge svår beslutsångest.

– Människan är inte skapt för att välja bland så många. Det gör att vi hela tiden leta efter något bättre, säger Josefine Bengtsson, student på Handelshögskolan i Stockholm.

Annons

Genom enkäter och intervjuer har hon i sin kandidatuppsats, tillsammans med Jessica Wennerstein, undersökt hur valmöjligheterna påverkar vårt partnerval.

De lät 130 personer välja mellan fyra fiktiva profiler och lät samtidigt en lika stor grupp välja bland 20 profiler. De som hade fler att välja mellan upplevde valet som roligare, men ångrade sig oftare och fick ångest i större utsträckning än de som hade få valmöjligheter.

– Dejtingsajterna borde uppmana folk att smalna av sina sökningar. Att få färre träffar gör det lättare att hitta någon, säger Josefine Bengtsson.

Enligt Spraydate, med 900 000 registrerade profiler på sajten, vill nätdejtarna ha ett stort utbud.

– Det är det allra viktigaste, har vi sett i undersökningar bland medlemmar. Men det går att söka med snäva kriterier, det är upp till varje person, säger Nils Persson, produktchef på Spraydate.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons