Annons
Nyheter

Fler lågenergilampor ska samlas in

Det ska bli lättare att slänga kvicksilverhaltiga lågenergilampor på rätt ställe. I år ska tio miljoner lampor samlas in, två miljoner fler än 2011. Det har avfallsbranschen och landets kommuner enats om.
Nyheter • Publicerad 20 mars 2012
lågenergilampor.
lågenergilampor.Foto: 

Miljöminister Lena Ek tog i december i fjol de insamlingsansvariga i örat sedan det visat sig att 200 000 lågenergilampor felaktigt slängs i glasigloor varje år. Nu har Avfall Sverige och kommunerna återkommit med förslag som ska underlätta för hushållen att slänga smått elskrot och lågenergilampor.

De lovar att ordna fler insamlingsställen, exempelvis i butiker och återvinningsstationer. Samtidigt startar de omfattande rikstäckande kampanjer för att informera konsumenterna exakt var de kan slänga sina miljöfarliga lampor och elprylar. Kampanjerna startar i sommar och pågår till slutet av nästa år.

Annons

– Vi inventerar nu hur dagens system ser ut och om en månad vet vi hur det ser ut i varje kommun. Sedan ska vi driva på för att få bättre insamlingssystem nära konsumenterna, på platser dit man går en gång i veckan, säger Jan-Olof Eriksson, vd på Elkretsen.

Lena Ek tycker att förslaget är bra.

– Vi ska ha en avstämning i oktober och kommer att se till att målen i deklarationen fullföljts till mars nästa år, säger hon.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons