Annons
Nyheter

Fler kameror ska få ner farten

Minst 600 nya fartkameror de närmaste åren och sänkt hastighetsgräns på fler vägar. Så vill Trafikverket få oss att lätta på gaspedalen. Efter flera års minskning ökar farten igen, skriver Svenska Dagbladet.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2012
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

För sex år sedan gjordes en storsatsning på fartkameror och bötesbeloppen höjdes. Det resulterade i att hastigheten sänktes och dödsolyckorna minskade. Men nu har ett trendbrott skett. Siffror från sommaren visar att vi ökar farten igen, skriver Svenska Dagbladet.

Uppgången är bara en procent, men oroar Trafikverket.

Annons

Fartkameror är den bästa satsningen som kan göras tillsammans med sänkta hastigheter enligt Karl-Lennart Bång, professor emeritus vid avdelningen för trafik och logistik på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH). Hastigheten har störst betydelse för hur allvarlig en olycka blir.

– Om man sänker hastigheten med 10 procent så blir det 35 procent färre dödsolyckor och 20 procent färre olyckor generellt, men det beror även på hur fort folk körde innan ändringen. Så kamerorna är väldigt effektiva både när det gäller olyckor och kostnader jämfört med andra åtgärder som till exempel att bygga om vägen, säger professor emeritus Karl-Lennart Bång vid KTH:s avdelning för trafik och logistik.

Madeleine Gripsten
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons