Annons
Nyheter

Fler i Skåne söker vård utanför länet

Patienter som fick vård utanför Skåne mer än fördubblades under 2009. Prislappen blev 30,6 miljoner kronor. Och att bli behandlad utanför regionen kräver en hel del arbete från patienten.
Nyheter • Publicerad 2 augusti 2010
"Vi kan nog göra mer vad det gäller service till patienter som är beredda att flytta sig. Jag har inga lösningar för ögonblicket", säger Jerker Swanstein (M), regionstyrelsens ordförande.Foto: 

Nästan 5 000 skåningar utnyttjade rätten att söka hjälp utanför hemmasjukhuset förra året. Det är en ökning med 69 procent jämfört med 2008. Av dessa fick 1 277 hjälp utanför regionen och det kostade drygt 30 miljoner kronor.

Söktrycket fortsätter i år. Mellan januari och juni har 692 personer fått vård utanför Skåne.

Annons

– Det kostar oss pengar att skicka patienter utanför regionen. Det jobbas mycket med att samordna patienter mellan sjukhusen istället, säger Jerker Swanstein (M), regionstyrelsens ordförande.

Vård utanför regionen är inte bara en utgiftspost, Jerker Swanstein håller med om att det kräver en del arbete från patientens sida.

– Vi kan nog göra mer vad det gäller service till patienter som är beredda att flytta sig. Jag har inga lösningar för ögonblicket, säger han.

Resorna som krävs för att ta sig till vård i andra län får patienten ordna själv. Men alltför ofta brister kommunikationen mellan Skånetrafiken och sjukvården och patienter nekas resor på felaktiga grunder. Åsa Berling som är ansvarig för vårdgarantiarbetet i Region Skåne säger att informationen ska förbättras.

– Du som patient ska ju inte behöva ha problem med att veta när du ska prata med Skånetrafiken eller sjukvården, det måste bli bättre, absolut, säger hon.

Sjukvården ska också erbjuda tid hos annan vårdgivare om de inte kan ta emot patienten inom garantitiden. Men många gånger blir det upp till patienten att ta reda på vilket sjukhus som har kortast kö och att be om att få komma dit.

– Det här är en resursfråga. Är vårdpersonalen stressad och har häcken full så prioriterar man inte att hjälpa patienter som söker vård i andra län eller att vägleda patienterna till vården med kortast väntetid, säger Uno Aldegren, Social­demokraternas gruppledare i regionen.

Enligt honom heter lösningen skattehöjning. 60 öre om inte statsbidragen eller skatteunderlaget förbättras, något som skulle innebära en påfyllning av regionens kassa med ungefär 1 200 miljoner kronor. På så sätt ska sjukvården på sikt kunna effektiviseras bland annat genom investeringar i sektorer som fungerar som proppar i dagens verksamhet, till exempel röntgen.

Men Jerker Swanstein menar att det inte finns någon brist på pengar, utan att det handlar om hur man använder dem.

– Ett av problemen är att vissa patientgrupper inte vill åka till ett annat sjukhus och det krävs lite övertalning för att råda bot på den typen av problem, säger han.

– Det pågår ett aktivt arbete. Vi har bland annat gjort en reklamkampanj om smartheten med att söka sig till ett annat sjukhus, säger han.

Tona Ishaq
Kajsa-Stina Kalin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons