Annons
Nyheter

Fler dödsfall knyts till rökning

Socialstyrelsen uppskattar att antalet som dör av tobaksrökning är betydligt högre än man tidigare räknat med. 2010–2012 dog 12 000 personer per år av rökning, och runt 100 000 drabbades av rökrelaterade sjukdomar.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2014
Foto: Seth Wenig

De fyra stora rökrelaterade folksjukdomarna – lungcancer, kol, stroke och hjärtinfarkt – orsakade omkring 8 000 dödsfall per år mellan 2010 och 2012. Utöver detta dog omkring 4 000 rökare i ett 40-tal andra sjukdomar som berodde på rökningen, enligt de nya rönen.

Den tidigare siffran låg på 6 500 dödsfall. Då räknades inte rökare som levt över den förväntade livslängden med.

Annons

Runt 100 000 personer drabbades av rökrelaterade sjukdomar.

– Det är en bekräftelse på att rökningen är ett allvarligt problem som man måste bekämpa hårt, säger Magnus Stenbeck, forskare vid Karolinska Institutet och en av dem som genomfört studien.

Risken att drabbas av sjukdom som kräver sjukhusvård är större för rökare i en lång rad sjukdomar – totalt 53 stycken – som redovisas i rapporten.

Vart femte registrerat missfall före vecka 22, utomkvedshavandeskap och kvinnlig infertilitet kan också tillskrivas rökning.

Dagliga rökare blir stadigt färre. I dag finns knappt en miljon rökare, vilket kan jämföras med 1980-talet då var tredje vuxen svensk rökte.

– I framtiden kan vi vänta oss att de rökrelaterade skadorna sjunker. Men det finns ingen anledning att slappna av när det gäller kampen mot rökning, säger Magnus Stenbeck.

Lina Campbell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons