Fler anställda ökar krav på långsiktighet
– Idag är det dyrare, man behöver mer utrustning och fler människor. Forskningen är både mer komplicerad och ofta multidisciplinär.
Zaal Kokaia leder en forskningsgrupp på ett tiotal personer på Lunds stamcellscentrum. Hans grupp arbetar med att använda stamceller för att lindra och bota stroke. Andra grupper i samma program gör samma sak, fast med diabetes och blodsjukdomar. Zaal Kokaia koordinerar de olika grupperna, och använder en stor del av sin tid till att söka pengar. Pengar behövs alltid.
– Det tar väldigt mycket tid och kreativitet att söka pengar. Man får aldrig alla pengar från en källa, och varje bidrag ska administreras och efteråt ska man skriva rapport, säger han.
– Och det finns alltid hål att stoppa pengarna i, säger forskaren Henrik Ahlenius.
De beskriver ett forskningsfält som i snabb takt blivit allt mer komplicerat.
– För tio år sedan var det två tre människor som skrev en vetenskaplig artikel. Idag är det tio eller femton, säger Henrik Ahlenius.
Och då, menar de, behövs också pengar som är säkrade på längre sikt. Att anställa folk är inte något man gör från dag till dag, och det är till personal de största summorna går. Då är det bra att till exempel statliga Vetenskapsrådet har förlängt tiden för sina bidrag från att vara treåriga till att löpa över fem år.
– Då har du större möjlighet att utveckla strategiska projekt, säger Zaal Kokaia.
Att det ligger så mycket oanvända forskningspengar på hög på landets lärosäten, tror de beror på att det finns mer pengar i omlopp. Och att forskarna, visa av erfarenheter där det tar lång tid att ansöka om pengar men där bidragen snabbt går åt, helt enkelt sparar.
– De här pengarna är antagligen strategiska reserver. Man sparar dem tills nya pengar kommer, eller så vill man ha möjlighet att snabbt köpa in något stort och dyrt, säger Zaal Kokaia.
Helst skulle de se att det fanns möjligheter att forska och ha tillgång till alla pengar man behövde under lång tid. Forskningsministerns utspel häromdagen att satsa på elitforskning, tycker de är mycket bra.
– Om man inte behöver oroa sig för pengarna så kan man satsa också på osäkra projekt, eller gå vidare på nya saker man upptäcker medan man forskar, säger Zaal Kokaia.