Annons
Nyheter

Fimpa ciggen före skalpellen

Ta en rökpaus – och bli opererad.
Nyheter • Publicerad 3 september 2010

Kraven på att patienter fimpar har skärpts och nu startar ett projekt för rökavvänjning.

Många gånger är läkarna en större bromskloss än patienterna.

Annons

– Förvånansvärt ofta är det läkarna som är emot. De är väl konservativa. För 20–30 år sedan kunde man se kirurger som rökte under operation, säger Olle Svensson, professor och överläkare i ortopedi vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå samt ordförande i Svensk ortopedisk förening.

Umeå har gått i bräschen och införde förra våren krav på att patienter skulle vara rökfria före och efter planerade operationer. Socialstyrelsen har ställt sig bakom och fler sjukhus har följt efter.

Enligt Olle Svensson halveras risken för komplikationer som blodproppar och infektioner om man slutar röka 1–2 månader före en operation.

– Det handlar inte om moralism eller att vara Bror Duktig. Bevisen är överväldigande visar flera studier, säger Olle Svensson.

Syftet är helt enkelt att operationen ska bli lyckad. Han jämför det med att en diabetespatient måste se efter sitt blodsocker och att infektioner behandlas före operation.

– Det är oetiskt att operera en person som saknar förutsättningar för att dra nytta av operationen, säger han.

Vid akuta operationer ska däremot inte rökvanorna sätta stopp.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons