Annons
Nyheter

FI granskar riskfylld trading

Efter HQ Bank-skandalen inleder Finansinspektionen (FI) en granskning av finansföretagens riskfyllda egenhandel.
Nyheter • Publicerad 7 september 2010

De måste förstå vad de sysslar med, säger FI:s generaldirektör. Granskningen välkomnas av bankerna själva.

I HQ-kraschens efterdyningar har flera debattörer krävt att den tradingverksamhet som blev bankens fall, så kallad egenhandel med komplicerade finansiella instrument, förbjuds helt eller delvis.

Annons

Nu flaggar Finansinspektionen för en ny, fokuserad granskning av den här typen av verksamhet.

– Det finns all anledning att titta på det här, dels efter det som har varit i HQ, dels det vi har sett i andra länder. Det finns risker kopplade till egenhandel, och det är viktigt att man förstår de riskerna och kan hantera dem på ett bra sätt, säger Martin Andersson.

De exakta tidsramarna är inte klara, men granskningen ska genomföras "inom en inte alltför avlägsen framtid", enligt Andersson.

Senast FI specialgranskade egenhandeln var 2008. Enligt inspektionen utmärkte sig HQ Bank redan då, genom att tradingverksamheten var ovanligt omfattande i förhållande till övrig verksamhet.

Två och ett halvt år senare har HQ Bank mist sina tillstånd, just till följd av alltför stort risktagande i egenhandeln.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons