Annons
Nyheter

FHI: Hårdare tag mot rökning

Höjd tobaksskatt, totalt marknadsföringsförbud och lagstiftning om fler rökfria miljöer. Det föreslår Folkhälsoinstitutet FHI. Andelen unga rökare har ökat de senaste åren, trots ökade insatser.
Nyheter • Publicerad 22 november 2010
Foto: 

Folkhälsoinstitutet (FHI) vill se hårdare tag mot rökarna. Bland annat vill institutet höja tobaksskatten, införa totalt marknadsföringsförbud för tobaksprodukter inklusive exponeringsförbud, lagstifta om fler rökfria miljöer och minskad exponering samt öka tillgängligheten av tobaksavvänjning.

Däremot ser institutet ingen möjlighet att inför rökförbud för unga under 18 år.

Annons

– Vi skriver ingenting om det i vår rapport. Däremot ser vi att Finland har gått steget längre, men dit ser inte vi att vi kan komma än, säger Cecilia Birgersson, utredare på FHI, till TT.

– Man kan bland annat gå vidare med utökade förbud på uteserveringar, hyreshus och arbetsplatser. Det handlar inte om att lagstifta men att uppmuntra att gå vidare på frivillig väg.

FHI har fått 69 miljoner kronor till tobaksprevention under 2008– 2010. Men det har inte minskat rökningen. Nu röker 43 procent av flickorna i åk 2 på gymnasiet, fem procentenheter fler än för sex år sedan. Även bland pojkar ökar rökningen.

Magnus Pier
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons