Annons
Nyheter

Fetman fördubblad sedan 1980

Mer än var tionde människa på jorden räknas som fet. Men välfärdssjukdomar är inte längre bara ett problem för västvärlden. Ändrade matvanor ger stora problem för bland annat invånare vid Stilla havet – numera världens fetaste folk.
Nyheter • Publicerad 4 februari 2011
Foto: 

Fetman är ett folkhälsoproblem som nu spridit sig över hela världen och är större än någonsin. Det visar en stor vetenskaplig kartläggning av data från vuxna i 199 länder och territorier, som presenteras i medicintidskriften The Lancet.

Totalt sett har andelen människor med fetma nästan fördubblats mellan 1980 och 2008, enligt studien. Uppskattningsvis 205 miljoner män och 297 miljoner kvinnor är feta i dag.

Annons

– Det här är en tickande folkhälsobomb i hela världen. Vi kommer att få mer hjärt- och kärlsjukdomar och det ökar lidandet för människor. Så det har en stor effekt på folkhälsan och samhällsekonomin, säger Erik Ingelsson, professor i kardiovaskulär epidemiologi vid Karolinska institutet.

I västvärlden toppar USA listan med ett genomsnittligt BMI på över 28 för både män och kvinnor – en kraftig uppgång jämfört med 1980 – tätt följt av Nya Zeeland. Japanerna är slankast i sällskap med singaporianerna.

Men trots västvärldens viktökningar återfinns faktiskt världens fetaste folk bor på ön Nauru i Stilla havet. Det genomsnittliga värdet på kroppsmasseindex, BMI, ligger kring 34 för männen och 35 för kvinnorna. Här är tämligen svår fetma det normala i dag, liksom på Tonga, Samoa, Cooköarna, franska Polynesien, Kiribati och Marshallöarna.

– De har ändrat sin livstid på senare år och anammat en västerländsk livsstil. Det kommer sannolikt få stora konsekvenser, vi vet att förekomsten av diabetes exploderat i de områdena, säger docenten Johan Ärnlöv vid Uppsala universitet.

Bland länderna i västra Europa finns Sverige ungefär i mitten av listan, med BMI på 26,4 bland männen och 25,1 bland kvinnorna. I Sverige är mer än varannan man överviktig, och nästan fyra av tio kvinnor, enligt SCB:s senaste statistik. Turkiska kvinnor och tjeckiska män toppar listan medan schweiziska kvinnor och fransmän finns i andra änden.

– Sverige har inte ökat lika mycket som andra länder men det ökar trots allt och kommer att få konsekvenser när det gäller hjärt- och kärlsjukdom, säger Johan Ärnlöv.

– Fetmaepidemin är en av vår framtids största hälsoutmaningar. Samtidigt är det något som går att påverka med förändrad livsstil.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons