Annons
Nyheter

Fem anhållna efter dödsskjutning

Fem män har anhållits efter nattens jättebråk i Norrköping, där två bröder dödades. Utredare kallar bråket, med 30-40 inblandade, för "släktuppgörelse". Knivar delades ut vid attacken, enligt ett vittne.
Nyheter • Publicerad 22 april 2014
Foto: BERTIL ERICSON / TT

En man som bor i området såg hela händelseförloppet.

- Jag och min flickvän skulle gå ut med hunden när flera bilar med massor av folk körde upp på gatan, säger han till TT.

Annons

Ur en av bilarna klev en man med flera knivar som han delade ut till andra. Människorna började bråka och inom kort föll en av männen mot gatan.

Vittnets flickvän kände igen männen från ett bråk vid en kyrka tidigare under dagen.

- En av männen har varit tillsammans med en kvinna som bor i ett av radhusen, säger han.

Vid en presskonferens bekräftar polischef Anne Asp att de två döda är bröder och att bråket började redan i samband med en gudstjänst i stadsdelen Hageby.

- Vår uppfattning är att det är en gammal osämja, någon form av släktfejd som eskalerat.

Trots att polisen fanns på plats redan vid bråket i sambandet med gudstjänsten i söndags anser Anne Asp inte att de skulle kunnat förhindra det som hände kvällen efter.

- Vi måste ju ha ett gripandeskäl och polisen på plats bedömde att det inte fanns det, sade hon under presskonferensen.

Enligt chefsåklagare Torsten Angervåg, som var den som fattade beslutet att anhålla fem personer, är samtliga skäligen misstänkta för brott.

- På någon är det mord, på någon är det försök till mord och på någon är det medhjälp till mord, säger han till TT.

Förutom de två som dödades och de sex som fått sjukhusvård ska ytterligare personer ha skadats, men inte behövt söka vård. De ska ha råkat ut för "trubbigt våld av olika slag". Det är oklart om det finns fler misstänkta än de som nu är anhållna.

Annons

Polisen larmades till stadsdelen Hageby strax före klockan tio i går kväll. Vittnen har talat om 30-40 inblandade.

- Det har varit rejält stökigt på platsen, med många som slagits på olika sätt. Poliserna som kom dit beskriver det som extremt rörigt, en del säger att det är det värsta de sett. Det var knivar, skjutvapen och även andra tillhyggen, säger polisens presstalesman Fredrik Kliman.

Enligt Bodil Knuthammar, pressekreterare vid landstinget i Östergötland, är läget stabilt men allvarligt för den person som opererades akut under natten.

TT: Är han skottskadad?

- Det har jag uppfattat det som.

De fem övriga skadade har inte livshotande skador. Två lämnade sjukhus redan i natt.

- Efter att ha studerat dödligt våld i 25 år kan jag säga att det här är ett extremt ovanligt fall, säger Mikael Rying, kriminolog vid Rikspolisstyrelsen. - Skjutningar med dödlig utgång i kriminella miljöer brukar inte alls se ut så här. Det verkar vara ett stort rallarslagsmål med alla möjliga tillhyggen och vapen som spårat ur totalt.

Rent generellt finns det risk för hämnd, enligt Mikael Rying.

- Det som indikerar att det finns risk för motreaktioner är att det var bråk utanför sjukhuset i natt, säger Rying som är noga med att påpeka att det än så länge finns för lite information för att man ska kunna säga någonting säkert. - Men det är otroligt viktigt att polisen får ordentliga resurser för att förhindra eventuella hämndreaktioner.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons