Annons
Nyheter

Farligt när fiskar fixar fina fötter

Pedikyr där fötterna sänks ner i ett bad med hudätande små fiskar kan sprida bakterier och ge svåra infektioner, skriver GP. På flera håll i USA och Kanada har metoden stoppats av hygienskäl.
Nyheter • Publicerad 30 november 2012
Foto: Jacquelyn Martin

I Storbritannien utreds metoden och en studie visar att de så kallade doktorsfiskarna bär på flera bakterier, bland annat en släkting till kolerabakterien, skriver Göteborgs-Posten.

Även hudterapeuter i Sverige är tveksamma till behandlingen på grund av infektionsrisken.

Annons

– I England är det jättepopulärt, men jag tror att vi svenskar är lite mer misstänksamma mot om det här verkligen är bra, både för fiskarna och för hälsan, säger Annica Joensuu, ordförande för Sveriges hudterapeuters riksorganisation, som har 1 600 svenska hudvårdssalonger anslutna till sig.

Hon bedömer att det i dag finns ett 20-tal salonger i Sverige som erbjuder behandlingen.

– Jag ser inga fördelar med det, jämfört med vanlig pedikyr, mer än att det är en plojgrej. Det känns väldigt omständligt att behöva använda fiskar, som flygs hit från andra sidan jorden, för att ta bort förhårdnader.

Enligt en studie från engelska smittskyddsinstitutet kan fiskarna sprida antibiotikaresistenta bakterier. Myndigheten avråder framförallt psoriasis- och diabetespatienter från behandlingen.

Annica Joensuu efterlyser hygieniska riktlinjer från Socialstyrelsen, liknande de som finns för piercing och tatuering.

– Eftersom det är så nytt och myndigheterna inte gett några riktlinjer så har inte vi tagit ställning till det än, men vi tittar på det. Än så länge gäller inte vår behandlingsskadeförsäkring, vilket innebär att man inte ska göra det.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons