Annons
Nyheter

Falsk vårdpersonal stjäl från gamla

Nära hundraåriga kvinnor har drabbats av tjuvar och bedragare den senaste veckan. Senast på onsdagen inträffade två åldringsrån.
Nyheter • Publicerad 18 augusti 2010

– Vi har en viss uppfattning om vilka grupperingar det är som ligger bakom, men man kan inte bevaka dem dygnet runt och dessutom åker de kriminella runt i hela regionen, säger Björn Olsson på Malmöpolisens spaningsrotel.

* Vid tolvtiden fick en 95-årig kvinna på Vendelsfridsgatan i Hyllie besök av två personer som lyckades rota igenom lägenheten och komma undan med hennes smycken.

Annons

* En timme senare kom det larm om rån mot en 86-årig kvinna på Dalaplan. Hon hade varit nere i soprummet med sitt avfall när en yngre kvinna kom fram till henne, sa att hon var från hemtjänsten och följde sedan med upp i lägenheten. Efter besöket var både kontanter och smycken borta. Polisen hade på onsdagseftermiddagen inga klara uppgifter om när brottet inträffade - det var kvinnans ordinarie hemtjänst som ringde in larmet omkring klockan 13.

Under förra veckan inträffade tre åldringsbrott på olika platser i stan, med det gemensamt att offren är kvinnor i 90-årsåldern och att brottslingarna är män som låtsas vara olika sorters vårdpersonal.

* I torsdags på Berguvsgatan. 96-årig kvinna får samtal från kvinna som påstår sig jobba för hemtjänsten. Kvinnan säger att en man ska komma ut med en ny fotkräm. Strax därpå knackar det på dörren och en man kommer in med fotkrämen. De går ut på balkongen, där mannen smörjer in kvinnans fötter. Under tiden tömmer medbrottslingar lägenheten. Smycken för 40 000 kronor försvinner.

* I torsdags på Ribevägen vid lunchtid. 95-årig kvinna får besök av en man som säger att han ska kolla hennes medicinering. Efter en kontroll i köket går mannen. Och den äldre kvinnans sekretär har vittjats på 500 kronor.

* I lördags på Östra Ansgarigatan under eftermiddagen. En 97-årig kvinna får besök av en man som säger att han ska bada hennes fötter. De går in i köket där fötterna badas med köksdörren stängd till resten av bostaden. Kvinnan säger till polisen att hon anar att någon annan är inne i lägenheten under tiden.

Björn Olsson på spaningsroteln säger att det finns mycket litet att gå på i spaningarna efter gärningsmännen - vittnen är välkomna. Och han efterlyser en satsning mot åldringsbrott i hela Skåne.

– Vi flaggar för fullt för att få fram resurser och tid för att kunna jobba mer systematiskt med det här, säger han.

En metod bland åldringsbrottslingarna på senare tid har varit att först ringa upp offret för att så att säga legitimera det följande besöket. Polisen har försökt spåra det uppringande numret men hittills har spåret kallnat när det framgår att uppringaren har ett oregistrerat kontantkort. En variant hade varit att följa vilka nummer uppringartelefonen har varit i kontakt med och spåra dem. Men det går inte.

– För att man ska kunna ta ut telefonlistor måste det röra sig om ett brott som ger minst två års fängelse, säger Björn Olsson.

– Annars behöver det vara synnerliga skäl, och vi måste gå via åklagare som ber tingsrätten om tillstånd.

Annons

Men hur hittar bovarna sina offer? Hur vet man vem man ska ringa eller tränga sig in hos?

– Det har vi aldrig fått något bra svar på i förhören. En del letar säkert via nätet, på Eniro och hitta.se och så vidare. Men andra åker runt mer slumpartat och letar offer i områden där man vet att det finns många åldringar. Andra hakar på offren ute på stan.

Ska man vara rädd för att gå ut?

– Nej, det är klart att man ska kunna gå ut. Vi jobbar så mycket vi kan med den här brottsligheten.

Niklas Lundell
Joakim Palmkvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons