Annons
Nyheter

Fackförbund varnar för strejk

Fackförbund varnar nu för strejk i den pågående avtalsrörelsen där parterna ännu står långt ifrån varandra.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2010

STOCKHOLM. ”Tyvärr kan vi i dagsläget inte se att ett nytt kollektivavtal kommer till stånd utan en konflikt. Så nu har vi hamnat i en praktisk fas där vår konfliktorganisation trimmas”, uppger Livsmedelsarbetareförbundets ordförande Hans-Olof Nilsson i ett pressmeddelande.

De föreslagna löneökningarna beskrivs som en ren provokation av flera fackförbund som alla säger nej till det senaste medlarbudet i avtalsförhandlingarna.

Annons

Teknikföretagen säger ja

Den största arbetsgivarparten Teknikföretagen säger däremot ja till medlarbudet.

– Lönenivån ligger inom ramen för Europanormen och längden stämmer väl överens med vad vi sade när avtalsrörelsen startade, säger Jonas Cohen, informationschef på Teknikföretagen till TT.

Arbetsgivarorganisationen Industri- och Kemigruppen accepterar också budet.

– Vi säger ja men med förbehåll för att det inte tillkommer några andra kostnadsökande komponenter. Gör det inte det så tycker vi att nivån är okej, säger vd Magnus Ling.

Arbetsgivarparterna Stål och Metall och Skogsarbetsgivarna säger däremot nej till senaste budet.

– Enbart ett år för att höja nivån på det sättet som förslagits gör att nivån blir för hög för oss, säger Stål och Metalls vd Bengt Huldt.

Unionens förhandlingschef Niklas Hjert kallade i går de föreslagna lönenivåerna ”helt oacceptabla”.

Politisering och konfrontation

Också IF Metall och GS, som består av före detta Skogs- och Träfacket samt Grafiska Fackförbundet Mediafacket, säger nej till budet.

Annons

”I en tid då samsyn och samförstånd borde prägla förhandlingarna har arbetsgivarna valt politisering och konfrontation, det är knappast vad Sverige som industriland behöver”, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven enligt ett pressmeddelande.

Pappers avvisar också budet:

”Det är ingen överdrift att påstå det är ett rent skambud som vi fått”, säger förbundets ordförande Jan-Henrik Sandberg enligt ett pressmeddelande.

Han uppmanar arbetsgivarsidan att agera ansvarsfullt.

Gustav Svensson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons